Van cursist naar leerkracht in CVO Focus

Van cursist naar leerkracht in CVO Focus

Verloren kennis kan ik via mijn lessen doorgeven aan cursisten.

Onze Westerse cultuur is meer en meer gericht op snelheid. Hierdoor is er weinig of geen tijd om je te verdiepen in ambachten. We maken nog weinig zelf, om nog maar te zwijgen over onze wegwerpmentaliteit. Maria Van Grasdorff deelt haar visie hierover en leert ons upcyclen. 

Je bent een nieuw gezicht binnen CVO Focus. Wanneer ben je gestart en wat is je functie?                                     


Maria: Ik ben in oktober 2022 aangenomen als leerkracht Kleding. Hierbinnen mag ik de modules Ensemble en Rok en pantalon geven.

Nu sta je vooraan in het klaslokaal, maar jij hebt hier zelf ook op de schoolbanken gezeten. Kan je hier wat meer over vertellen?


Maria: Dat klopt. In 2008 ben ik verhuisd naar België vanuit Roemenië. Onmiddellijk ben ik gestart met lessen Nederlands in CVO Temse. In Roemenië ben ik afgestudeerd als psychologe maar omwille van de taalbarrière kon ik dit beroep niet verderzetten in België. In tussentijd heb ik dan verschillende jobs uitgeoefend waaronder afwasser, poetshulp en uiteindelijk administratief medewerker nadat ik mijn certificaat Nederlands richtgraad 2 behaald had.

Hoe heb je de lessen mogen ervaren?


Maria: De lessen bij het CVO waren erg leuk en zeer praktijkgericht. Veel van wat ik tijdens de lessen leerde, kon ik direct toepassen buiten de schoolmuren. Het was niet enkel fijn een nieuw taal te leren, ook mocht ik nieuwe mensen leren kennen en hun cultuur ontdekken. Ik had medecursisten van over heel de wereld en vond het fijn te luisteren naar hun verhalen en ervaringen.

Je geeft nu zelf les aan volwassenen. Krijg je hier veel voldoening uit?


Maria: Ik vind het fijn om les te geven aan volwassenen omdat volwassen je uitdagen, in tegenstelling tot kinderen die alles als ‘heilig en voor waar’ aannemen.  Ze redeneren zelf, ze stellen meer terechte vragen en ze hebben oprechte interesse om te leren.

Ik leer zelf ook nog veel bij. Zoals een betere uitleg geven en duidelijker navragen of de leerstof begrepen is. Het is ook altijd leuk als de cursisten mijn Nederlands verbeteren.

Wat maakt jouw talent zo uniek en waarom wil je het zo graag delen (aanleren) aan anderen?


Maria: Omdat ik opgegroeid ben in de laatste en zwaarste jaren van het communistische regime in Roemenië, hadden we niet veel spullen (er was ook niets te koop) en het was dan ook vanzelfsprekend om bijna alles zelf te maken. Breien, haken, naaien, borduren, weven, (manden) vlechten en deze ook nog eens allemaal herstellen of upcyclen, was de normaalste zaak van de wereld.

In België is helaas veel van die kennis verloren gegaan omdat deze niet meer doorgegeven is van generatie op generatie. Maar de nood aan die kennis is er nog altijd, heb ik gemerkt. In mijn naaiatelier geef ook workshops. Veel jonge cursisten komen hier naartoe omdat hun oma of groottante, die voor hun kleding maakte of herstelde, overleden is. Het wordt ook duurder om alles te laten herstellen in een atelier.

Omdat ik over deze brede kennis beschik, kan ik mijn lessen bij CVO Focus ruimer inkleden en meer tips meegeven. Zoals bv. stoffen knippen op een zuinige manier of verschillende stoffen combineren om tot een mooier resultaat te bekomen.

Jouw naaiatelier heet ‘Maia Prina’. Hoe kom je aan deze naam?


Maria: Maia betekent in het Roemeens ‘oma’ en Prina is de bijnaam van mijn oma die me (bijna) alles heeft geleerd over handwerk en naaien. Ze is overleden in 2016 en in 2017 heb ik mijn atelier opgericht. Ik was op zoek naar een naam met betekenis en zo kwam ik uit op ‘Maia Prina’.

Dankjewel om je verhaal met ons te delen. We hopen dat je nog velen jaren les mag geven bij CVO Focus en ons allen bewust maakt om meer aan upcycling te doen.

Bezig met zoeken...