Onze leerkrachten fotografie voor de lens

Onze leerkrachten fotografie voor de lens

Voor de laatste reportage van dit schooljaar willen we de vakleerkrachten van Digitale Fotografie in de kijker zetten. Een dynamisch en creatief team waarbij vier van hen graag hun verhaal vertellen.

Hoe zijn jullie in de wereld van fotografie terecht gekomen?


 • Filip: Al van jongs af aan denk ik in beelden. Toen ik op mijn 10de verjaardag een cameraatje kreeg, had ik de fotomicrobe dan ook snel te pakken. Het was meteen duidelijk welke richting ik uit wou en zo snel het kon (van het 3de secundair) vertrok ik naar het Kunstonderwijs. Daarop volgde een opleiding in het hoger onderwijs. Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan als zelfstandige fotograaf en sinds 2017 sta ik ook deels voor de klas in CVO Focus te Temse.
 • Jeroen L: Ik ben afgestudeerd aan Sint-Lukas Brussel in de beeldende kunsten, optie Fotografie. Voordien fotoshopte ik al sinds de leeftijd van 15 jaar. Ik had altijd al veel interesse in video en film en langzaamaan ben ik ook daarin aan de slag gegaan, voornamelijk dan als muziekvideoclipregisseur. Dat doe ik ondertussen toch al een 10-tal jaar.
 • Steven: Voor mij is fotografie een uit de hand gelopen hobby. Ik heb Germaanse talen gestudeerd en pas met de komst van mijn eerste dochtertje, die intussen al 20 jaar is, ben ik foto’s beginnen maken.
  Van je hobby je werk kunnen maken is toch de droom van iedereen, niet?
 • Jeroen VL: Ik heb een achtergrond in scheikunde en sociologie en heb me nadien herschoold tot fotograaf, daar ligt ook echt mijn passie. Toen ik de kans kreeg om een docent fotografie te vervangen, heb ik geen moment getwijfeld. Enige tijd later vroeg men me of ik ook interesse had om in het AAV-traject (Tweedekansonderwijs) les te geven, daar ben ik dus eerder toevallig in gerold.

Geven jullie enkel binnen CVO Focus les of hebben jullie nog andere jobactiviteiten?


 • Filip: Ik geef ondertussen op 3 verschillende scholen les en daarnaast ben ik nog steeds freelance fotograaf. Die wisselwerking tussen een actieve fotografiecarrière en het lesgeven is voor mij een win-win. Ik neem de ervaring mee naar de klas en door het lesgeven is de commerciële druk als freelancer een stuk minder.
 • Jeroen L: Binnen het centrum werk ik naast lesgeven ook mee in het marketing-team en dan richt ik me vooral op de sociale media (posts, filmpjes, …). Daarbuiten ben ik zelfstandige als fotograaf, videograaf en beeldbewerker.
 • Steven: Binnen CVO Focus is het voor mij pas mijn 2de schooljaar maar ik geef ook nog Engels en fotografie in de opleiding Journalistiek aan de Arteveldehogeschool. Voor de lessen fotografie in CVO Focus heb ik beslist mijn opdracht aan Artevelde te verminderen, en dat bevalt me prima!
 • Jeroen VL: Ik geef nog les in een ander CVO en werk ook als zelfstandig fotograaf en copywriter. Daarnaast heb ik met mijn partner nog een kleinschalig kattenhotel. Variatie genoeg dus! 

Bevalt jullie het lesgeven aan volwassenen? Krijgen jullie hier veel voldoening uit?


 • Filip: Ik vind het bijzonder interessant om mijn kennis en passie voor de fotografie te delen via het lesgeven. Ik had dat eerlijk gezegd nooit gedacht dat het me zo zou bevallen. Het is fijn om mensen te zien groeien en om hen te proberen inspireren om anders naar de wereld te kijken.
  Dat laatste is het grootste compliment dat een cursist me kan geven: “Kijken met andere ogen heeft mijn wereld fantastisch verruimd!” Volwassenen zijn een dankbaar en enthousiast publiek, ik kan me in de eerste plaats focussen op het vak.
 • Jeroen L: Als zelfstandige slijt ik vele uren achter de computer, helemaal alleen in mijn werkkamer. De afwisseling met het lesgeven doet erg veel deugd. Het is altijd leuk om een passie te delen maar de meeste voldoening krijg ik wanneer ik een cursist zijn ogen fier zie blinken wanneer ik merk dat ik toch een vlammetje heb aangewakkerd.
 • Steven: Mijn cursisten zijn supergemotiveerd, klasmanagement is hier niet nodig. Ik kan me dan ook volledig toeleggen op de inhoud van de lessen, de cursisten verwachten dat ook en dat geeft zeker veel voldoening. Ik had gevreesd dat lesgeven ’s avonds misschien minder evident zou zijn gezien ik pas om 22.15 uur thuis ben, maar dat is helemaal niet het geval. Ik ga zelfs met meer energie naar huis!
 • Jeroen VL: Het is gewoon fantastisch om te zien hoe mensen openbloeien!

Dan zullen jullie in al dat enthousiasme ook vele momenten meemaken die bijblijven?


 • Jeroen L: Na mijn eerste les in maart 2020 ging ons land in lockdown. Ik was nieuw in het centrum en het lesgeven was helemaal nieuw voor mij. Ineens was alles anders, een enorm boeiende periode waarin lesgeven plots digitaal moest gebeuren. Toch wel een flinke uitdaging! Daarnaast valt het me op hoe het leven kan binnensluipen tijdens een schooljaar. Ik heb heel leuke herinneringen, maar jammer genoeg spelen er zich ook droeve situaties af (een overlijden, ongelukken, ziektes, …). Daar sta ik dan toch ook even bij stil.
 • Steven: Nog geen memorabele situatie op CVO Focus, maar wel op Artevelde. Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van een oud-student aan wie ik ongeveer 20 jaar geleden les had gegeven. Ik verplichtte mijn laatstejaarsstudenten toen The Prisoner of Azkaban, het derde Harry Potter boek, te lezen. De meeste studenten vervloekten me omwille van die opdracht. Uiteindelijk bleek het merendeel wel van het boek genoten te hebben. De student die me nu contacteerde, schreef me dat hij sindsdien zelfs al zijn boeken in het Engels beginnen lezen was. Hij kwam nu net terug van een cruise en op die bootreis was hij ook een Engels boek aan het lezen. Een Britse vrouw was op hem afgestapt en had hem over dat boek aangesproken. Het bleek niemand minder dan de actrice Emma Thompson. De rest van zijn reis heeft hij met haar over literatuur en de liefde voor de Engelse taal gebabbeld. Schitterend toch?
 • Jeroen VL: Fotografen staan dikwijls niet zo graag zelf voor de camera maar als leerkracht fotografie moet je al eens model staan voor je cursisten. Deze foto van mezelf vind ik best leuk, het is een high-key foto gemaakt in de studio door Erna De Smet, een cursist van het projectjaar. Ik geef toe, af en toe laat ik me ook eens gaan voor de camera. Bedankt, Erna!

Onze leerkrachten digitale fotografie

Bezig met zoeken...