Onze docenten en hun wereld van schoonheid

Het team van de opleidingen Schoonheidsspecialist en Kapper bestaat uit negen enthousiaste vakleerkrachten. Sommigen van hen vertellen graag hun verhaal, samen met Pascalle als vakcoördinator.
Hoelang geven jullie al les binnen ons centrum?
- Pascalle: In 1987 kreeg ik de kans om in Lokeren de afdeling Schoonheidsspecialist op te richten. We kozen ervoor om te starten met de module Make-up, meteen een schot in de roos.20 cursisten hadden zich ingeschreven, als klaslokaal had ik een zolderkamer boven het secretariaat, hilarisch!
- Sally: Ik begon in 2009 als vervanger voor een zwangere leerkracht en ik ben gebleven.
- An C: Ik sta al 23 jaar in het onderwijs, waarvan 4 jaar binnen CVO Focus.
- Gunther: Al 19 jaar geef ik met veel plezier les binnen de kappersafdeling, 5 jaar geleden ben ik begonnen binnen ons centrum.
- Ann VDV: Voor mij was het een hele uitdaging om in september 2019 te starten, gezien ik de alom gekende Marleen Den Haese moest vervangen.
Geven jullie één bepaalde module of meerdere?
- Pascalle: In het begin gaf ik alle modules maar omdat de richting zo snel groeide, kwam onze collega Kathy Roelandt me na 5 jaar vergezellen. We hebben lang met ons 2 alle modules gegeven, maar de richting bleef groeien waardoor we vandaag elk onze eigen specialiteit geven. Zelf vond ik mijn passie in massages, wellness en aromatherapie. Ik werd me meer en meer bewust van de connectie tussen de inwendige balans en de uitwendige schoonheid.
- Sally: Ik geef voornamelijk gelaatsverzorging, voetverzorging en de specialisatie innovatieve gelaatsverzorging.
- An C: Ik geef enkel zorgmassage, in CVO Focus op woensdagavond en vrijdagnamiddag.
- Gunther: Ik geef verschillende modules zoals barbier, snittechnieken, kleuren, haarverlening en vanaf volgend schooljaar komt er een nieuwe module bij, namelijk basistechnieken. Deze zal doorgaan te Lokeren in een vernieuwd klaslokaal.
Het spreekt voor zich dat ik mij regelmatig bijschool. Als kapper moet je altijd mee zijn met de laatste mode en de nieuwste technieken. - Ann VDV: Op dit moment geef ik enkel de voetreflexologie. Dit is een toch wel intense opleiding van 1 jaar. Aangezien het een specialisatiejaar is, moet je eerst 2 jaar voetverzorging of 1 jaar massage gevolgd hebben, hetzij bij CVO Focus, hetzij in een ander opleidingscentrum. Heb je de vooropleiding niet gevolgd binnen ons CVO, dan leg je ofwel je diploma van een erkend opleidingscentrum voor, ofwel doe je een ingangsproef. Dit is echt wel nodig, omdat de anatomie rechtstreeks gekoppeld wordt aan de voetreflexmassage. Maar alles wordt opnieuw opgefrist, dus het valt allemaal wel goed mee.
In het 2e semester volgen de meer praktijkgerichte lessen, zoals specifiek rond migraine, allergieën, darmklachten, rugklachten,… ‘Kuren’ waar je direct mee aan de slag kan bij je klanten. En helemaal interessant wordt het wanneer we een initiatie tenen lezen, Oosterse gelaatsdiagnose of de chakra’s gaan zien. Je merkt dat het een heel interessante opleiding is, hé. ?
Ieder heeft duidelijk zijn eigen passie, hoe zijn jullie in deze richting terecht gekomen?
- Pascalle: Ik baat al sinds mijn 20ste een zelfstandige praktijk uit waar ik van klassieke schoonheidszorgen geëvolueerd ben naar massage en coaching. Meer dan tien jaar was ik docente bij de firma Beauty en Energy waar ik opleidingen gaf voor de Nederlandstalige klanten. Naast mijn job in het volwassenenonderwijs en mijn praktijk was ik ook 15 jaar bestuurslid van Besko Oost-Vlaanderen. Ook privé gaf ik diverse workshops zowel in mijn eigen praktijk als in diverse wellness- en trainingcentra. De onderwerpen gingen over thema’s die ondertussen mijn passie geworden zijn: een combinatie van kleurtherapie, aromatherapie en massagetherapie om het lichaam in balans te brengen.
Naast leerkracht ben ik ondertussen ook coördinator van de opleidingen Schoonheidsspecialist en Kapper, waar ik mag samenwerken met een super gepassioneerd en gemotiveerd team. Mensen met het hart op de juiste plaats die ondertussen één voor één meer zijn dan collega’s. - Sally: Na 6 middelbare schooljaren ASO wou ik graag een richting waarbij ik mijn handen kon gebruiken. Na enkele zoekjaren kwam ik uit bij de lerarenopleiding Bio-esthetiek, haartooi en techniek. Ik werd op slag verliefd op mijn vak en dat ben ik nog altijd! Het is leuk om mensen mooi te maken, samen met een babbeltje (dat zoveel deugd kan doen voor de klant), maar het is ook leuk om mensen op te leiden en deze passie te kunnen doorgeven.
- An C: Ik draag graag zorg voor anderen, de opleiding zorgmassage geeft mij dan ook de ideale gelegenheid om aan dit mooie gevoel tegemoet te komen. Via zorgmassage levenskwaliteit te kunnen verbeteren bij mensen met een zorgprofiel, is een heel intens dankbaar gevoel.
- Gunther: Omdat ik een jarenlange ervaring heb als zelfstandige kapper, wilde ik heel graag mijn kennis delen. Ik wil cursisten het gevoel geven dat mijn lessen hedendaags zijn en niet een opleiding waar de tijd is blijven stilstaan.
- Ann VDV: Voor mij is voetreflexologie een passie. Het is meer dan een les of een (bij)beroep. Het is ook een way of life. De mens holistisch bekijken. Er mee voor zorgen dat iemand zich helemaal goed voelt. Dat alles ‘klopt’ en dat mensen de kracht geven om dingen te veranderen.
Ik had er nooit bij stil gestaan dat ik ooit les zou geven. Ik moet zeggen dat mijn huisgenoten wel blij zijn dat ik nu eindelijk andere mensen ‘bestook’ met mijn kennis. En eerlijk gezegd denk ik dat het naar de cursisten toe ook interessanter is om voorbeelden uit de (eigen) praktijk voor te leggen. Uiteindelijk doe ik dit al meer dan 12 jaar in bijberoep.
Geeft het veel voldoening om jullie kennis door te geven aan volwassenen?
- Pascalle: Gemotiveerde mensen als cursist hebben, met wie je je passie voor je beroep kan delen, vind ik nog altijd heel inspirerend. Ik haal ook enorm veel voldoening uit het feit dat ik regelmatig cursisten een goed draaiende zaak zie uitbouwen. Wat mij ook gelukkig maakt, is dat cursisten door het volgen van onze opleiding soms een totaal andere weg inslaan in het leven, dat ze veel meer zelfzeker worden en hun weg vinden op professioneel vlak.
- Sally: Lesgeven aan volwassenen is jezelf tegenkomen. Ze willen alles van je weten, daardoor houden zij mij up-to-date. Wil je hun vragen kunnen blijven beantwoorden, dan moét je wel mee zijn in je vak. Door social media weten ze zelf al zoveel dat ze jouw professionaliteit echt op de proef stellen. Op deze manier blijft mijn job een uitdaging!
- An C: Lesgeven aan volwassenen is enorm dankbaar. De mensen kiezen heel bewust wat ze willen volgen om een meerwaarde aan hun leven te geven. Het verhaal van de zorgmassage is verwarmend en heel verbindend. Het geeft mij zoveel voldoening om te zien wat we met deze cursus bereiken maar nog meer hoe de zorgmassage pas begint te leven na de opleiding. Er wordt een zaadje geplant met het oog op een mooie oogst. Zorgmassage die de levenskwaliteit verbetert voor allen die er nood aan hebben, dat is lesgeven met een visie en een mooi doel. En dat maakt van mij een gelukkige docent.
- Gunther: Wat mij hierin het meeste aanspreekt, is dat mensen die de opleiding volgen, echt gemotiveerd zijn. Ze komen uit vrije wil en dat is heel belangrijk voor hun motivatie. Het geeft mij enorm veel voldoening mijn kennis te delen met mensen die zó gemotiveerd zijn. Het grote bewijs is dat ik elke avond vanuit Oostende kom, dus ik rij zo’n 200 km per avond, met veel plezier! Ook ben ik heel fier op mijn cursisten wanneer ik de modellen tevreden naar huis zie gaan. Ja, als docent haal ik inderdaad veel voldoening uit mijn lessen.
- Ann VDV: Ik vind het super om les te geven aan volwassenen. Bij een specialisatierichting weet je dat cursisten dit vooral kiezen uit interesse. Dat maakt het nog specialer want deze cursisten wíllen dit ook echt goed kunnen. En ze willen ook alles weten! Echte ‘sponzen’ zijn het. En dat geeft heel veel voldoening. Kennis kunnen overdragen aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn, is prachtig.
Onze mooie zomer loopt bijna ten einde, toch nog enige tips die jullie graag meegeven voor de late vakantiegangers of de laatste zomerse dagen?
- Pascalle: Voor je eigen aftersun, verzorgend maar ook sterk afkoelend, neem je 100ml aloë vera gel en je voegt hierbij 15 druppels essentiële olie van lavendel.
Voor zwaar vermoeide benen door de warmte neem je een soeplepel aloë vera gel met 2 druppels essentiële olie van munt erbij. Je kan je benen hiermee inwrijven voor een heerlijk verkwikkend gevoel. - Sally: Mijn tip? Drinken, drinken en drinken op warme dagen, want je huid heeft dan extra dorst!
- An C: Blijf de kleine gelukjes vinden en zien, blijf knuffelen en maak iemand zichtbaar door een simpele aanraking.
- Gunther: Het belangrijkste is dat je je haar goed beschermt tijdens het zonnebaden. Gebruik hiervoor zeker professionele producten. Deze bevatten geen siliconen en/of parabenen en gebruik een serum. Mensen met fijne en blonde haren dragen het beste een hoedje als bescherming.
- Ann VDV: Probeer te genieten van elk vrij moment en vooral van de zon. Zet je af en toe even in de zon met je ogen dicht en voel de warmte op je gezicht, op je armen, op je benen. Wees je bewust van de kracht van de zon en van je eigen klein genietmomentje. Het zijn de kleine momentjes die je dag kunnen maken. Het ont-stressen, het even op-adem-komen.
