Met veel goesting op reis naar Madrid geweest
Los alrededores de Madrid – Alcalá de Henares
In het voorjaar trokken de vakleerkrachten Spaans (Ine Colpaert, Siti Van Hoorick en Colette Venken) met hun cursisten naar Spaanse contreien. Het werd een prachtige reis, met een uiterst plezierige groep waarvoor ze met veel animo vertellen.
Waarom was deze reis zo bijzonder?
Het was intussen een aantal jaren geleden dat we nog eens uitgevlogen waren. Door de pandemie bleven onze plannen een tijdje dode letter. Er was dus veel goesting, zowel bij ons als bij onze cursisten, om te reizen.
Is de bestemming meegevallen?
Meevallen is een understatement. De reis was een ware lichtinjectie. Na een sombere winter kon iedereen zich eindelijk laven aan zon en licht. De lente is een geweldige periode om naar Spanje te reizen. De bloesems staan in bloei en het is er nog niet te warm.
We logeerden in het hart van Spanje, Alcalá de Henares, een stad dicht bij Madrid, op aanraden van onze collega Ine Colpaert. Zij was daar eerder geweest in het kader van een uitwisseling. Wat een heerlijke stad. Vooral het historische centrum. Ons hotel gaf uit op het mooiste plein van Alcalá. Groen, autovrij, en tegen de avond was er steevast een uitgelaten sfeer. Bij het ochtendgloren waren er dan weer de ooievaars met hun poëtische geklepper. Bijzonder pittoresk.
En een weetje voor de leeslustigen onder ons, Alcalá is de geboortestad van Cervantes, die het legendarische en passionele epos Don Quijote de la Mancha schreef.
Waarom is het zo tof om met cursisten naar Spanje te gaan?
Je ziet hen in een andere omgeving. Ze praten met veel meer gemak Spaans want het is niet voor punten. We worden daar bijgestaan door de beste gidsen, allemaal in het Spaans. Het is een waar taalbad. Maar ook een culinair bad, een cultuurbad en een vriendschapsbad. Na enkele dagen heb je het gevoel dat je met een grote familie op stap bent.
Jullie kiezen voor lokale gidsen in plaats van zelf te gidsen. Hoezo?
Het is een meerwaarde om met mensen van daar te werken. Eerst en vooral kennen zij de regio veel beter. Ze kunnen de cursisten entertainen met pittige weetjes en kleurrijke legendes. Bovendien is het zoveel leuker om de uitleg te krijgen van een ‘local’, met elk z’n eigen tongval en z’n eigen aanpak. Zo is elk bezoek, elke uitstap, elke dag anders en uniek. Ine heeft overigens zelf in het Spaans gegidst voor onze groep tijdens een prachtige wandeling in een natuurgebied. Voor sommige cursisten was het een goed bewaard geheim dat Ine zoveel weet over vogels, planten en landschappen. Een aangename verrassing.
Welke plaatsen kunnen jullie aanraden?
Het programma was erg gevarieerd. Madrid blijft uiteraard een ongelofelijk aantrekkelijke stad maar ook het kleine Chinchón met z’n filmische Plaza Mayor is een echte aanrader. We wandelden in een natuurgebied, we bezochten Toledo en we spendeerden ook een dag in Alcalá zelf. Vijf volle dagen, met een rijk aanbod aan cultuur, culinair genot en talige prikkels.
Wat moet je zeker eten als je daar bent?
Je kan artisanale marsepein kopen in één van de lokale kloosters. De regio is ook bekend om zijn overheerlijke tapas. Pimientos de padrón, berenjenas fritas rebozadas, chipirones, pan con tomate, het aanbod is bijzonder rijk. Gaan eten is er nog niet zo duur als in België, dus dat is ook wel prettig.
Is het een reden om Spaans te leren?
Uiteraard. Als je de mensen in Spanje aanspreekt in hun eigen taal, openen zich sowieso deuren. Je krijgt ongetwijfeld een oprechte glimlach. De hartelijkheid die Spanjaarden tentoonspreiden als je hun taal probeert te spreken, is om van te smullen.
Zelfs als je geen reisplannen hebt, is Spaans een geweldige taal. Krachtig, helder en ritmisch. Je zal er versteld van staan hoe snel je de basis onder de knie hebt. ¡Vámonos! Niet twijfelen.