Meer dan 200 deelnemers aan ons Focus Filmfestival in Sint-Niklaas

Meer dan 200 deelnemers aan ons Focus Filmfestival in Sint-Niklaas

Van 8 tot 16 mei 2023 rolde het talenteam van CVO Focus de rode loper uit voor films in vijf talen.

Op ons programma


We gingen van start met de film voor Engels. Die nam ons mee op een busreis van 1347 km, van John O’Groats in Schotland naar Land’s End in Cornwall. “The Last Bus” bleek een prachtige ode aan de liefde en een diepe erkenning van hoe ingrijpend verlies kan zijn. Herkenbaar voor iedereen die in de zaal zat.

De cursisten Italiaans konden genieten van de film “Gli anni più belli” over 4 vrienden die samen hun kinderjaren beleven, hun puberale naïviteit en hun volwassenwording. Op een dag scheiden hun wegen maar jaren later lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf. Een boeiende, afwisselende, meeslepende film vol emoties, maar ook met hier en daar verwijzingen naar gebeurtenissen in de wereld die ons allemaal aangegrepen hebben.

In de film ‘Todos lo saben’ kregen de cursisten Spaans het fantastische acteurskoppel Penélope Cruz en Javier Bardem te zien. Laura reist terug naar haar geboortedorp in Spanje voor een huwelijk. De bruiloft is een grote reünie met de hele familie en dorpsvrienden. Het feest wordt echter ruw verstoord door de verdwijning van Laura’s dochter. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven.

55 cursisten keken naar de Franse film “la Belle Epoque”. Een ouder koppel is wat uit elkaar gegroeid en heeft soms ruzie. Gelukkig is er redding via zijn zoon. Deze heeft een bedrijf waar je door middel van acteurs, decors en scenario’s een tijdstip naar keuze uit je leven terug kan beleven. Door voldoende info te geven herbeleeft hij gedetailleerd één dag in het verleden: de ontmoeting met zijn latere echtgenote. De actrice speelt het zo goed na dat hij extra speelmomenten betaalt en er zelfs een beetje verliefd op wordt. Maar bij een laatste scène komt zijn eigen echtgenote terug en ze herbeleven dit innige moment. Herwonnen liefde?

Als laatste in de rij kregen onze cursisten Duits de film ‘Werk ohne Autor’ te zien. Op ‘kunstzinnige’ wijze werden we meegevoerd in het levensverhaal van kunstenaar Kurt Barnert, constant op zoek naar zijn artistieke identiteit. Via een reis doorheen de woelige Duitse geschiedenis, van het Naziregime en de bijhorende gruwel, door de oorlog, langs de bouw van de muur, komen we te weten hoe Kurt probeert de traumatische ervaringen uit zijn kinderjaren in kunst om te zetten. Een ode aan de kunst, maar ook een film die de gemoederen bedaart.

We wensen iedereen te bedanken


Hartelijk dank aan iedereen die heeft geholpen bij de organisatie van de Filmweek in Sint-Niklaas. Dit initiatief mag een echt succes worden genoemd.

Bezig met zoeken...