Mathieu leidt ons de weg naar cybercrimepreventie

Mathieu leidt ons de weg naar cybercrimepreventie

Beter iets te voorzichtig, dan altijd te snel

Cybercriminaliteit kent veel vormen en is daarom moeilijk aan te pakken, denk maar aan hacken, phishing, identiteitsfraude, … Nog nooit was het zo belangrijk aandacht te besteden aan veilig gebruik van het internet. En net daarom stellen we graag onze nieuwe collega voor: Mathieu Verschraege.

Je werkt sinds midden oktober 2022 voor CVO Focus, wat is precies jouw functie?


Mathieu: Binnen het onderwijs ben ik coördinator Digitaal Leren bij CVO Focus en regiocoördinator ICT-professionalisering Digisprong voor Scholengroep Het leercollectief. Ook ben ik zaakvoerder van Mediavista waar ik vooral lezingen en workshops rond mediawijsheid en cybercrimepreventie in de kijker zet.

Een hele mond vol, ben je altijd al tewerkgesteld geweest binnen het onderwijs?


Mathieu: Ja en nee, ik ben ooit gestart als leerkracht Informatica en programmeur in bijberoep, maar ik had na enkele jaren nood aan meer uitdaging, dus ging ik bij de politie. Na één jaar opleiding en twee jaar interventies, bleek dat ik toch wel wat computerkennis had en kon ik mijn carrière verder uitbouwen tot cybercrimerechercheur.

Dat lijkt me wel een spannende job, waarom dan terug de omschakeling?


Mathieu: Spannend was het zeker, maar jammer genoeg ook harde realiteit. Ik werd regelmatig geconfronteerd met kinderen en jongeren bij wie het online wel eens fout liep en vaak ook met vérgaande gevolgen. Als je een 16-jarige jongen uit de klas moet halen om te arresteren, dat zijn zaken die recht naar je hart grijpen. Binnen de strakke structuur waarin ik werkte, waren er weinig mogelijkheden naar preventie toe en dat bleef me bezighouden.

En dus wil je nu vanuit je nieuwe functie meer aan preventie doen voor jongeren?


Mathieu: Inderdaad, maar ook voor directies, leerkrachten, ouders, onze cursisten binnen CVO Focus en vele anderen. Ik wil iedereen handvatten aanreiken om sneller signalen te herkennen en korter op de bal te kunnen spelen. Ik heb uit mijn ervaring tal van voorbeelden die ik kan aantonen over het hoe en waar het kan foutlopen, hetzij als slachtoffer, hetzij als dader. En vanuit mijn persoonlijk gezinsleven wil ik als ouder aan mijn 2 zonen van 9 en 12 jaar, die volop in de ontdekkingsfase zitten, ook dezelfde les meegeven. Zij zijn trouwens mijn grootste inspiratie, want in de naam van mijn zaak komen hun beginletter voor, Vic en Stan: Mediavista.

Dat is mooi, heb je als laatste nog belangrijke tips om mee te geven?


Mathieu: Leerkrachten moeten nog bewuster omgaan met hun accountgegevens, want voor men het beseft creëer je een sneeuwbaleffect en kan de hacker aan zeer gevoelige informatie. Maar ik ondersteun hen daar graag in.

Binnenkort geef ik een workshop “Cybercrimepreventie in de klas” te Gent: https://www.sett-gent.be/nl/activity/cybercrimepreventie-in-de-klas/

Het plan is om ook workshops rond cybercrimepreventie aan te bieden binnen CVO Focus, ook externen zullen zeker welkom zijn, meer info volgt hierover later.

Bezig met zoeken...