Leerkracht Italiaans met Erasmusbeurs naar Salerno

Leerkracht Italiaans met Erasmusbeurs naar Salerno

Anniek Maes, leerkracht Italiaans in CVO Focus beleefde een boeiende en leerrijke week in Salerno. Anniek getuigt laaiend enthousiast:

“Een half leven geleden mocht ik als student Romaanse filologie met Erasmus naar Firenze. Nu mocht ik met het “Erasmus Plus project voor leerkrachten” deze ervaring nog eens voor een weekje over doen. Mijn keuze viel hiervoor op de “Accademia Italiana” van Salerno, een talenschool met, naast het klassieke “italiano per stranieri”, een vormingsaanbod voor leerkrachten “italiano L2”.

Ondanks de nabijheid van die topbestemmingen is Salerno weinig toeristisch, en daarom ideaal om helemaal op te gaan in de Italiaanse sfeer. Het is een rustig stadje waar de barista na 2 dagen weet dat je ’s ochtends een cappuccino en een cornetto al pistacchio wil, waar nonna Maria van de trattoria je een pak verse pasta meegeeft “zodat je morgen ook nog iets te eten hebt” en de oude buurman je zijn ombrello uitleent “omdat het hier normaal maar drie dagen per jaar regent”. Ik heb in Salerno de hele week haast geen andere taal dan Italiaans gehoord.

Accademia Italiana di Salerno en hun enthousiaste team

Op 100 m van de Lungomare ligt de “Accademia Italiana”. Deze privéschool richt zich tot cursisten van over de hele wereld die hier Italiaans komen studeren. Twee Covid-jaren lang moest deze school overleven met online lessen maar nu staan de leerkrachten te popelen om hun kennis en liefde voor hun Italiaans en hun regio weer rechtstreeks te mogen overbrengen. Zelf was ik, als enige buitenlandse leerkracht, een vreemde eend in de bijt, en bijgevolg werd ik extra in de Italiaanse watten gelegd.

Ik volgde lessen Italiaans en Italiaanse cultuur samen met enkele gevorderde cursisten, methodologie samen met de taalleerkrachten van de Accademia, en nam deel aan excursies naar Procida (culturele hoofdstad van Italië 2022), de Costiera Amalfitana (limoncello, what else?), Paestum, de Reggia di Caserta. Het werd een interessante uitwisseling van ervaringen, maar dé grote meerwaarde was het taalbad zelf. Het is mateloos interessant om dagenlang tussen locals te vertoeven en weer enkel Italiaans te horen, idiomatische uitdrukkingen op te pikken, dialecten te kunnen onderscheiden, te discussiëren over actualiteit, politiek, covid en Oekraïne, de verschillen tussen Noord- en Zuid-Italië,… totdat de Italianen me er uiteindelijk van verdachten zelf Italiaanse roots te hebben. Mijn Italiaanse motor heeft een “groot onderhoud” gehad en draait weer op volle toeren!

Italiaanse groetjes van Anniek

Procida, Capitale Culturale d’Italia 2022

Bezig met zoeken...