Inschrijven

#Waar en wanneer kan ik inschrijven?

Iedereen is van harte welkom op onze secretariaten te Lokeren, Sint-Niklaas, Temse, Dendermonde en Hamme. In onze andere lesplaatsen hebben we geen secretariaat.

Ons team staat klaar om je vrijblijvend te helpen bij een verantwoorde studiekeuze. Klik bovenaan op deze pagina op “Locaties”, je kan er nakijken wanneer je ons kan bereiken.

#Kan ik online via de website inschrijven?

Alle cursisten met de Belgische nationaliteit kunnen online inschrijven, behalve voor de cursussen van Nederlands voor anderstaligen en Aanvullende algemene vorming (AAV).

Alle praktische informatie kan je terugvinden onder de knop online inschrijven op de startpagina van onze website.

Klik hier voor een handleiding

#Betalingsmogelijkheden

Je bent pas ingeschreven als het inschrijvingsgeld betaald is, ook bij het online inschrijven via onze website.
Hiervoor kan je persoonlijk langskomen op een van onze secretariaten.

Je kan enkel betalen op onze secretariaten van Lokeren, Sint-Niklaas, Temse, Dendermonde en Hamme met bancontact of met opleidingscheques. Wij aanvaarden GEEN cash geld.

#Toelatingsvoorwaarden

Je kan instappen in elke basiscursus van elke opleiding, zonder enig diploma of voorkennis. Voor elk vervolgjaar (bv. Frans 2) of vervolgmodule (zoals bij Koken en Fietshersteller) moet je geslaagd zijn voor de voorafgaande delen. Op basis van voldoende voorkennis kan je ook een vrijstelling aanvragen of een vrijstellingsproef afleggen.

Je vindt een duidelijke aanduiding van de vereiste voorkennis op de cursusfiche van elke cursus. Je kan die raadplegen via het aanbod.
Je kan alles uitgebreid nalezen in ons centrumreglement.

#Instappen in vervolgmodules

Terwijl een klassieke afdeling in opeenvolgende leerjaren is verdeeld, is een modulaire opleiding uit aparte modules of blokjes opgebouwd. Alle opleidingen in CVO FOCUS worden modulair ingericht. Elke module geeft recht op een deelcertificaat. Zo kan je zelf je studiepakket samenstellen en de duurtijd van je opleiding bepalen. Als je alle modules succesvol hebt afgewerkt, behaal je een certificaat van de opleiding.

Er bestaat een onderscheid tussen losstaande modules en vervolgmodules.
Voor de losstaande modules gelden geen specifieke toelatingsvoorwaarden, m.a.w. iedereen kan zonder voorkennis de cursus volgen. Maar je hoeft een opleiding niet altijd te starten vanaf nul. Je kan ook werkervaring of de waarde van andere opleidingen laten nakijken en erkennen.

Je kan onmiddellijk instappen in een vervolgmodule als:

  • je het deelcertificaat van de verplichte voorafgaande module kan voorleggen (ook van een ander centrum),
  • je beschikt over een welbepaalde titel van beroepsbekwaamheid,
  • de directeur oordeelt dat je op basis van een ander diploma, certificaat of getuigschrift over voldoende kennis, vaardigheden en attitudes beschikt om in de module te starten. Met andere woorden, je kan dan een vrijstelling aanvragen via je leerkracht of de trajectbegeleider van je studiegebied,
  • je slaagt in een specifieke vrijstellingsproef waaruit blijkt dat je nodige ervaring hebt verworven om de module te volgen.

De specifieke toelatingsvoorwaarden voor elke opleiding kan je nalezen op de cursusfiches van de modules. Soms staat er ook vermeld dat we een bepaalde voorkennis sterk aanraden, maar deze is dan niet verplicht.

De trajectbegeleider bespreekt de mogelijkheden totaal gratis en vrijblijvend met jou.

 

 

Bezig met zoeken...