In de pers – Topfloristen zetten stadhuis in de bloemetjes

In de pers – Topfloristen zetten stadhuis in de bloemetjes

Beste bloemenkunstenaars van het land op één evenement

DENDERMONDE – 
De beste floristen van België zijn de komende dagen te zien in Dendermonde. Ze werkten mee aan de expo ‘Féerie Florale’, die in het teken staat van ‘Floral Christmas Dreams’. Van donderdag 18 tot en met zondag 21 november zal de top 7 van het Belgisch Kampioenschap bloemschikken de historische zalen in het stadhuis letterlijk in de bloemetjes zetten.

Stef Van Overstraeten, Het Nieuwsblad
Vandaag 17 november 2021 om 17:14

Burgemeester Piet Buyse (rechts) opende samen met directeur Koen Van Malderen de expo ‘Féerie Florale’. — © svov

Tijdens dit evenement wordt ook de laatste opdracht uitgevoerd voor de award Beste Bloemenzaak van Vlaanderen. “Kortom, de beste bloemenkunstenaars van het land bij elkaar op één evenement, dat belooft spektakel”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V), die de expo mee opende. “Niet alleen het interieur wordt onder handen genomen. Een feeërieke kerstsfeer in en rond het stadhuis zorgt voor een totaalbeleving. Het bloemencorsocomité van deelgemeente Sint-Gillis staat in voor een passende blikvanger op de Grote Markt.” (Lees verder onder de foto)

Het interieur van het stadhuis is fraai aangekleed.  — ©  svov

Lesgevers en cursisten van de opleidingen florist en bloemschikken van CVO en Syntra versierden de gevels van het stadhuis en het Vleeshuis. “We zijn enorm dankbaar dat we dit decor mogen gebruiken”, zegt Koen Van Malderen, directeur van de Koninklijke Unie van de floristen van België. “Ieder van de kunstenaars decoreert een zaal in het stadhuis. Stefan Van Berlo, Chantal Post, Max Hurtaud, Sören Van Laer, Robin Van Nuffelen, het zijn maar enkele namen van de aanwezige toppers.”

De kleurenpracht in het stadhuis is te bewonderen van donderdag 18 tot en met zondag 21 november, telkens van 10 tot 18 uur met op vrijdagavond een nocturne tot 20 uur. Tickets in voorverkoop via uniflor.be/nl/conten/events kosten 8 euro, aan de kassa 10 euro. Kinderen onder 12 jaar mogen gratis een kijkje komen nemen.

Met onze bewondering en dank

Oprechte dank aan en felicitaties voor onze leerkracht, Anne Huttener en alle cursisten van de opleiding Florist die meewerkten aan dit prestigieuze event. 12 opgemaakte feestelijke mannequins aan de Toeristische dienst Dendermonde, 12 bloemstukken met witte lelies en rode rozen op de vensterbanken van het Vleeshuismuseum, zwierige klokken en guirlandes in rijkelijk versierde etalages,… zijn maar een greep uit het schitterende werk dat voor dit bloemenfestijn is gecreëerd.

“Het is echt top, top, topwerk. Nog nooit gezien. Heel knap. Onze cursisten hebben zich opnieuw overtroffen!” vertelt een bewonderend directieteam.

Een kijkje achter de schermen

De pracht van de historische gebouwen en de kunst van de floristiek krijgen een nieuwe dimensie in Dendermonde tijdens Féerie florale. Het werk en de voorbereidingen die aan dit event vooraf gaan, zijn gigantisch en een echt huzarenstukje. We nemen jullie graag even kort mee doorheen de voorbereidende fase.

Bamboe kappen

Om de etalage van een kledingzaak en een schoenenwinkel, de inkomhal van het Vleeshuismuseum en de Toeristische dienst Dendermonde aan te kleden is er heel wat materiaal nodig. De cursisten Florist begonnen aan het kappen van bamboe, het snoeien van Taxus en Eucalyptus, het knippen en snijden van stukjes Choisya. Naast het vele materiaal uit eigen tuinen konden onze floristen gelukkig ook rekenen op een gulle sponsoring van Agora onder de vorm van een camionette vol bloemen en planten, waarvoor onze enorme dank!

Bezig met zoeken...