In de pers – Anderstaligen schrijven gedichten voor vaccinatiecentrum

In de pers – Anderstaligen schrijven gedichten voor vaccinatiecentrum

Anderstaligen schrijven gedichten voor vaccinatiecentrum: “Het was moeilijk om de juiste woorden op het juiste gevoel te plakken”

De gedichten die sinds kort op vloerstickers op de grond van het Dendermondse vaccinatiecentrum plakken, zijn geschreven door anderstaligen die een cursus Nederlands volgend in het volwassenenonderwijs. “We wilden een boodschap van hoop brengen”, zeggen de auteurs.

De cursisten die de gedichten schreven, samen met hun begeleiders Peter Notte en Vera Steenput: “Zonder hen was het niet gelukt”, zeggen de anderstalige vrouwen. — © svov

DENDERMONDE – 

Op zaterdag 22 januari vond normaal gezien het vuur- en lichtfestival Wintering plaats in de kerk van de wijk ‘t Keur. Tijdens dat festival zouden leerlingen van het centrum voor volwassenenonderwijs Focus een poëzievoordracht geven. Net zoals de afgelopen twee jaar besliste corona daar anders over en kan Wintering niet doorgaan.

De leerlingen lieten zich daar niet door tegenhouden en gingen door met het schrijven van poëzie. Hun gedichten zijn nu in de vorm van vloerstickers aangebracht in het vaccinatiecentrum. “Het is leuk om je eigen naam en die van je collega’s daar te zien staan”, zegt Elbethel Mengistu. “Ik word er geregeld over aangesproken.”

Ook op video

Poëzie schrijven in een taal die nog niet helemaal de jouwe is, het bleek niet simpel. “We hebben veel moeten nadenken en het was soms moeilijk om de juiste woorden op het juiste gevoel te plakken”, zegt Nataliia Chupryna. “Zonder de hulp van Vera was het niet gelukt”, zegt Mariola Tyczkowska. “Een vriendin stuurde me een foto met mijn gedicht. Ze vond het zo tof voor mij”, aldus Monika Bartkowicz. “Ook op Facebook komen er heel veel positieve reacties op wat we hebben geschreven”, zo maakt Dilyana Tsoneva duidelijk. (Lees verder onder de foto)

Voor de vrouwen was het de eerste keer dat ze poëzie schreven. Ze nemen hun gedichten ook op op video. “Die video’s worden tijdens de week van de poëzie getoond in de bibliotheek en op de website van de stad”, zegt Milana Aurbieva. “Ik heb foto’s van de stickers in het vaccinatiecentrum naar mijn familie gestuurd”, vertelt Ruba Gorgs. “Ze waren allemaal trots op mij omdat ik al zo goed Nederlands ken.”

Uitgelezen kans

De negen vrouwelijke cursisten die Nederlands als tweede taal volgen en de gedichten schreven, komen uit onder andere Tsjetsjenië, Japan, Oekraïne, Bulgarije, Polen en Kosovo. Hij poëzie is te lezen in de wachtruimte van het vaccinatiecentrum, terwijl gedichten niet meteen aan vaccinatie worden gelinkt. “Dat is wat het project uniek maakt”, zegt bezielster Vera Steenput. “We willen een boodschap van hoop brengen. Omdat iedereen in het centrum passeert, is het een uitgelezen kans om de mensen in contact te brengen met poëzie.”


Bron: Het nieuwsblad
Stef Van Overstraeten – Zaterdag 22 januari 2022 om 03:00
       

Bezig met zoeken...