ICT-leerkrachten met elk hun eigen “digitaal” verhaal

ICT-leerkrachten met elk hun eigen “digitaal” verhaal

CVO Focus heeft een groot team van ICT-leerkrachten, met vijf van hen gaan we graag een gesprek aan. Hoelang geven jullie al les onder het dak van ons centrum?


  • Marc S: Voor mij zal dat toch ongeveer 20 jaar zijn, zoals voor vele andere ICT-collega’s bij de komst van Office 2000 en de ICT-boost van Windows 95, 98 en XP en natuurlijk ook de millenniumbug.
  • Anja: Sinds 2003, dus al 18 jaar.
  • Wim: Het is nu reeds mijn 4de schooljaar en sinds vorig jaar focus ik me voor 100% met veel plezier en overgave op het lesgeven. Voorheen had ik ook nog een andere job.
  • Marc D: Ik, sinds september 2000.
  • Sofie: Net als Marc S. werk ik toch ook al zeker 20 jaar in ons CVO, in het begin combineerde ik dat met 50% in het secundair onderwijs. Maar ik kreeg snel de kans om voltijds binnen het CVO aan de slag te gaan. In het begin miste ik de pubers wel maar ik heb geen seconde spijt van mijn overstap gehad.

Ons ICT-aanbod is heel ruim verspreid over onze verschillende vestigingsplaatsen, welke cursussen geven jullie?


  • Marc S: Vroeger was dat vooral Windows en Officeprogramma’s, computeroperator, ICT-technieken en elektriciteit. Maar nu kan ik me helemaal toeleggen op mijn ding nl. CAD (AutoCAD, SolidWorks en Inventor). Als je hiervoor kiest, kom je bij mij terecht.
  • Anja: Ik heb al heel wat verschillende cursussen gegeven: Coreldraw, Photoshop, videobewerking, Dreamweaver, multimedia, … Maar mijn focus ligt toch vooral op de grafische programma’s van Adobe. Momenteel geef ik Illustrator, InDesign en een cursus Typografie en lay-out.
  • Wim: Digitaliseren, programmeren, loT (Internet of Things) en Al worden in sneltempo belangrijker en populairder, daarom hebben we bij CVO Focus een volledig traject uitgewerkt waar cursisten leren programmeren, apparaten leren ontwerpen die verbonden zijn met het internet en senorgegevens leren verzenden, opslaan en verwerken. Deze praktische programmeeropleidingen kunnen ook leiden tot een diploma secundair onderwijs (TKO).
  • Marc D: Mijn pakket is heel ruim nl. computercursussen voor beginners, Internet en sociale media, Word, Publisher, PowerPoint, fotobewerking en multimedia.
  • Sofie: Op dit moment geef ik vooral Android smartphone en tabletcursussen, heel tof! Als ik zie wat onze cursisten na de lessen allemaal op hun smartphone gebruiken, ben ik best wel fier. Velen van hen kunnen er zelfs niet genoeg van krijgen, waardoor wij ook telkens nieuwe zaken ontdekken.

Hebben jullie buiten het les geven in ons centrum, ook nog andere bezigheden?


  • Marc S: Nee, CVO is mijn fulltime job, naast mijn opdracht als ICT-lesgever heb ik altijd technische ondersteuning en coördinatie gedaan. Die verantwoordelijkheden zijn in de loop van de jaren alleen maar groter geworden.
  • Anja: Ik werk ook voor 60% bij de Universiteit Gent als IT-er en grafisch ontwerper.
  • Wim: Tot vorig jaar was ik ook zelfstandige en had ik een firma in Antwerpen die zich richtte op loT. Daarnaast heb ik 10 jaar domotica- en securitysystemen ontworpen in Thailand en daarna 1 jaar IoT-sensoren ontworpen in Engeland.
  • Marc D: Nee …
  • Sofie: Nee, niet buiten ons centrum. Wel heb ik verschillende opdrachten binnen het centrum. Naast lesgever ben ik intussen ook coördinator van de ICT-cluster en maak ik ook deel uit van het administratief team. Heel leuk die combinatie! Je ontdekt ons centrum van alle kanten.

Nog altijd starten veel cursisten met de cursus Computer voor beginners, voor jullie heeft de computer al lang geen geheimen meer. Vanwaar die interesse om een ICT-cursus aan volwassenen te geven?


  • Marc S: Vanuit mijn technische opleiding gaf ik cursussen AutoCAD, met Office als uitbreiding. Dat is zo verder gegroeid. Want de bedoeling was altijd om dit te combineren met een job in de privé. Maar al gauw heb ik heel bewust gekozen voor het volwassenenonderwijs om cursisten te kunnen begeleiden in hun leertraject.
  • Anja: Het lesgeven aan volwassenen is heel dankbaar omdat ze doorgaans gemotiveerd zijn. Je kan gemakkelijk een goede band met hen opbouwen, ook heb je als leerkracht veel autonomie. Sinds dit schooljaar heb ik veel cursisten vanuit het traject tweedekansonderwijs (TKO). Dit is anders lesgeven, maar ook hier haal ik veel voldoening uit omdat je ook echt verschil voor hen kan maken.
  • Wim: Programmeren en ontwerpen van slimme apparaten heeft me sinds mijn jeugd gefascineerd. Deze passie geef ik graag door aan mijn cursisten en geloof me, wanneer ze na enkele modules “complexe projecten realiseren”, thuis of op de werkvloer nuttige zaken kunnen automatiseren, dat maakt me heel trots. Soms ontwikkelen ze zelfs een nieuw concept dat ze dan commercialiseren.
  • Marc D: Ik had al van in mijn secundaire studies interesse in ICT. Mijn eerste stap was ICT-lessen geven aan een middelbare dagschool, maar om hen gemotiveerd te krijgen, dat was niet evident. Lesgeven aan volwassenen staat voor mij als lesgeven met een glimlach, dat maakt het zoveel aangenamer.
  • Sofie: De weg van de ICT-wereld inslaan is eerder toevallig gekomen, ik koos tijdens mijn studies voor Handelsregentaat met de bedoeling om in een bedrijf een administratieve functie in te vullen. Maar in mijn laatste jaar kreeg ik toch de smaak van het lesgeven te pakken en toen ik de kans heb gekregen de 2 te combineren, heb ik echt wel de job van mijn leven. Daarnaast haal ik ook superveel voldoening uit het lesgeven aan volwassenen, zeker als je hoort hoe ze met de nieuwe kennis thuis aan de slag gaan.

Hebben jullie ook al grappige of onvergetelijke momenten meegemaakt tussen al die ICT-snufjes?


  • Marc S: Tijdens de lessen zelf niet echt, maar met zoveel jaren dienst kom ik wel al eens ex-cursisten tegen die ik me echt niet meer kan herinneren. Omgekeerd herkennen ze me duidelijk wel nog: een teken dat ik nog niet al te veel ben veranderd? 
  • Anja: Ik heb al veel leuke momenten meegemaakt maar niets dat er zo direct uitspringt. Waar ik wel even bij wil stilstaan, zijn de cursisten die doorheen de jaren tijdens een schooljaar gestorven zijn. Dat zijn de triestige momenten die soms ook gebeuren en die ik nooit zal vergeten.
  • Wim: Ik vind het gewoon fijn dat ik als docent kan blijven studeren en bijleren, ook van mijn cursisten. Zeker als ze iets nieuws vinden of maken dat van pas komt in de opleiding.
  • Marc D: In mijn lessen komen inderdaad wel al eens grappige momenten naar voor, zo ging ik eens op een stoel zitten van een cursist aan de computer. Ik gaf mijn uitleg aan de ganse klas en plots brak de stoel in twee en lag ik op de grond. Ik hield er een blauwe bil aan over, het was even verschieten op de moment zelf, maar nadien toch iets grappigs om te vertellen.
  • Sofie: Ja hoor, al enkele, maar toch ééntje in het bijzonder. Lesgeven in het CVO heeft mijn privéleven een hele draai gegeven. Toen internet meer en meer opkwam, startte ik met de lessen waarin ik onze cursisten leerde surfen, zoeken en mailen. Enkele cursisten hadden ook interesse om te leren chatten. Aangezien ik dat zelf nog nooit had gedaan, wou ik het eerst zelf wel eens uitproberen voor we daar samen in de les mee aan de slag zouden gaan. Ik voegde me toe aan verschillende chatkanalen en ik was vertrokken. Op de duur zat ik uren, dag en nacht, achter mijn computer te chatten om de kneepjes (en de chattaal) beter te leren kennen. Boeiend was dat! Ik leerde nieuwe mensen kennen en het leven met “online vrienden” was begonnen. Na een tijdje werden enkele van die online contacten ook échte contacten. Met eentje ben ik ondertussen ook al enkele jaren getrouwd, dus ik kan zeggen dat ik van straat ben geraakt dankzij mijn cursisten die wilden leren chatten! Uiteraard iets wat ik altijd zal onthouden!

Met veel dank aan onze ICT-leerkrachten die met veel enthousiasme en gedrevenheid alle ICT-geheimen aan hun cursisten blijven onthullen!

Bezig met zoeken...