Hilde en haar enorme passie voor fotografie

Hilde en haar enorme passie voor fotografie

Kan je je nog herinneren wanneer je voor het eerst een cursus hebt gevolgd binnen ons centrum?


 • Hilde: Mijn eerste cursus was in 2011 in de vestiging Temse, de 2de module fotografie. Ik had de 1ste module in een ander centrum gevolgd, dus ik dacht vlot te kunnen volgen, maar WOW … wat was het niveau hoog! Dus dat was meteen een start met een heel positief gevoel en kijk zoveel jaren later volg ik nog steeds cursussen in jullie centrum.

Dat is echt fijn om te horen, welke cursus volg je nu?


 • Hilde: Een masterjaar fotografie bij Hans Warreyn, een vakleerkracht met een enorme vakkennis, maar spijtig genoeg dit schooljaar mijn ‘online-leraar’ door de coronamaatregelen. Toch doet hij het met glans! Je moet het maar kunnen, lesgeven over een vak dat zo visueel is ingesteld, elke cursist in het oog houden via een klein schermpje, fotografieopdrachten die moeilijk te verwezenlijken zijn vanuit ons “kot” en ons wekelijks blijven stimuleren. Echt een topleerkracht!

En heb je in de voorbije jaren al iets gedaan met de cursussen fotografie?


 • Hilde: Niet op zelfstandige basis maar wel hier en daar een paar opdrachten. En ook de moed gevonden om al twee tentoonstellingen te houden samen met drie medecursisten.

Dat is zeker ook een WOW waard Hilde, vanwaar komt die interesse in fotografie?


 • Hilde: Fotografie heeft me altijd erg geïnteresseerd, ik heb intussen bijna alle modules in de fotografie gevolgd, maar het blijft me telkens boeien hoe verschillend iedere vakleerkracht zijn domein bekijkt. Ik heb al zo veel bijgeleerd, zo veel visies gehoord. Ik blijf me ook verbazen over de enorme portie kennis die ik elk jaar meekrijg. Heel verrassend ook hoe iedere leerkracht mij telkens weer nieuwe inspiratiebronnen kan aanreiken door met een grote passie zijn perspectief op fotografie te delen.

Is er tussen al die verschillende vakleerkrachten ééntje die je is bijgebleven?


 • Hilde: Da’s een strikvraag (lach). Echt ieder van hen heeft een positieve indruk nagelaten. Ellen (Goegebuer), mijn eerste leerkracht, is er toch wel ééntje met een strikje rond, als nieuwbakken leerkracht stond ze ineens voor een klas die haar toch wel het vuur aan de schenen heeft gelegd. Maar ze deed dit super, met een strenge blik (maar met veel pretlichtjes in haar ogen) leerde ze haar cursisten dat plezier en kennis vlotjes samen kunnen gaan.

  Marlies (De Boeck) heeft ons de wondere wereld van Photoshop doen ontdekken, haar groepsopdrachten zorgden ervoor dat we ons soms echte steracteurs voelden.

  Filip (Claessens) is een leerkracht met sterk motiverende skills. Ook al was mijn soort fotografie niet altijd zijn ding, hij gaf me altijd het gevoel mijn foto’s enorm te appreciëren en bleef me stimuleren en motiveren mijn “ding” te blijven doen maar mijn ogen niet te sluiten voor andere perspectieven.

Je vertelde al eerder dat je een tentoonstelling met enkele medecursisten hebt gegeven, dus mogen we ook zeggen dat er mooie vriendschappen ontstaan zijn de voorbij jaren?


 • Hilde: Natuurlijk! In elke cursus zaten er mensen met wie het zo goed klikte dat je mekaar ook buiten de schoolmuren zag. Gezamenlijke uitstappen om te fotograferen, projectjes waarbij je mekaar hielp, tentoonstellingen, …
  Fotografie is een belangrijk deel van mijn leven geworden, en door lessen te volgen heb ik er inderdaad een hele hoop vriendschappen bijgekregen. Fotografie brengt soms heel wat emotie mee, sommige vriendschappen die hierdoor ontstaan zijn, hebben dus hele diepe wortels gekregen.

Dankjewel, Hilde voor je enthousiast verhaal. Als laatste vraag graag nog een woordje uitleg over de prachtige foto die je ons bij dit interview hebt meegegeven…


 • Hilde: Dit is een foto uit de reeks “tough kids”. Het is een reeks waarbij ik langs de ene kant de ‘stoere’ kant van kinderen toon. Dit kan zijn door een blik, een pose, … hier uitgedrukt door het tonen en benadrukken van zijn gespierde body. Langs de andere kant toon ik het ‘kinderlijke’ onschuldige, hier het wegkijken, de zachte gezichtsuitdrukking en de vleugels.

  Ik werk heel graag in Photoshop en gebruik dikwijls texturen, dat is een beetje een handelsmerk van mij geworden 😉.

  Meer van mijn werk vind je op mijn website die dankzij de lessen van Hans Warreyn tot stand is gekomen – hilde van hove (mypixieset.com).

Bezig met zoeken...