Focus cursisten connecteren met de Fluvius energiemeter

Focus cursisten connecteren met de Fluvius energiemeter

Goed ingelichte bronnen vertellen ons dat we in de toekomst zullen beboet i.p.v. beloond worden wanneer we de energie van onze zonnepanelen nog injecteren in het net. En daar kan je maar beter goed voorbereid op zijn. Het recent ingevoerde capaciteitstarief was een eerste stap om het zwaar belasten van het net te ontmoedigen. Te veel zonnepanelen die gelijktijdig energie injecteren in het net, zullen ook voor de nodige problemen zorgen, het is daarom logisch dat men dit meer en meer gaat ontmoedigen en reguleren.

Optimaal omgaan met energie betekent dus zo weinig mogelijk energie afnemen van het net, de afname zoveel mogelijk spreiden en zo weinig mogelijk energie terug injecteren in het net. Om aan al deze wensen te voldoen wordt “slim” verbruiken en voldoende opslagcapaciteit d.m.v. batterijen cruciaal. Maar hoe begin je aan zoiets zonder dure investeringen?

Onze cursisten aan de slag


In onze opleidingen ICT Programmeren met Arduino, Python en Javascript gaan onze cursisten hiermee leergierig aan de slag! De ESP32 microcontroller en het IoT-platform Node-red zijn twee zaken waarmee alle cursisten programmeren uitvoerig leren werken in onze opleidingen. De combinatie van beide blijkt hier een goedkope en relatief simpele oplossing te bieden.

Cursisten kunnen met de ESP32 en Node-red hun elektrische toestellen “slim” sturen in 4 stappen.

Stap 1: Verbind de ESP32 met de P1-poort van de Fluvius-meter en upload de data via het WiFi netwerk naar een node-red applicatie op je computer of Raspberry Pi.

Stap 2: Lees je omvormer en je batterij uit met een ESP32 en upload ook deze data naar je computer.

Stap 3: Programmeer Node-red om alle data op te slaan in een database, te analyseren en te tonen op een dashboard.

Stap 4: Tenslotte kan je met je Node-red programma toestellen en batterijen optimaal gaan sturen, bv. via draadloze Zigbee of WiFi schakelaars.

… en vinden de oplossing!

Kijk gerust even naar de sturing en het dashboard voor de verwarming en ventilatie van een groeikamer thuis, ontworpen door onze cursist Pascal De Keyster. Knap werk, waarvoor een dikke proficiat!

Met onze welgemeende dank aan onze instructeur, Wim Verlinden.



Klik hier voor meer info over onze opleidingen ICT Programmeren die opnieuw starten vanaf september 2023. 

Bezig met zoeken...