Fleurige etalagewandeling van 5 juni t.e.m. 13 juni te Dendermonde

Fleurige etalagewandeling van 5 juni t.e.m. 13 juni te Dendermonde

Voor het parcours, de wedstrijd, de sponsors, the making of,… kan je klikken op de verschillende tabbladen van dit artikel.

Wat?

In het weekend van 5 en 6 juni wordt het startschot gegeven van een uniek evenement, een ware primeur in Dendermonde. Maar liefst 36 cursisten van de opleiding Florist sloegen de handen in mekaar en ontwierpen onder deskundige begeleiding van hun vakleerkrachten Anne Huttener en Caroline Vergucht prachtige bloemencreaties die ze een unieke plaats gaven in vele etalages in de Dendermondse binnenstad.

Wanneer?

Deze pareltjes zullen van 5 tot 13 juni prijken in de etalage van maar liefst 50 handelszaken.

Waar?

Je kan de etalagewandeling op eigen tempo in de Dendermondse binnenstad maken. De uitgestippelde route start aan het pas aangelegde domein van CVO Focus in de Begijnhoflaan en leidt je verder richting Brusselsestraat, Vlasmarkt en Oude Vest. Onderweg maak je kennis met de zelf ontworpen stukken van onze floristen, opgesmukt met eigen geschreven gedichten van onze cursisten Vreemde talen en Nederlands.

Volle concentratie, weg van de wereld, focussen op het ontwerp

Er gaat ook heel wat denkwerk aan vooraf. Startende met een heuse materiaalfiche worden de werkwijze en de gebruikte materialen tot op detailniveau beschreven zoals je hieronder kan lezen.

Bladapplicatie

Op de paspop worden blaadjes van olijfwilg of elaeaganus dakpansgewijs vastgespeld. Het is de bedoeling om de pop hier volledig mee te bedekken. Dan wordt er vanaf de schouder tot aan de taille een band verwerkt met kleurige droogbloemen. Deze bloemen worden er door middel van een lijmpistool opgelijmd. Het ene blad overlapt het andere en het is aan te raden om zoveel mogelijk blaadjes te gebruiken van dezelfde grootte. Hiervoor gebruik je kleine speldjes of nageltjes.

Cursist Els getuigt over de “geboorte” van vijf eigen ontworpen bloemenjuwelen:

De etalage van de kledingzaak “Maggy” aankleden, dat was mijn opdracht. Een bezoekje aan de winkel gaf me alle vrijheid om aan de slag te gaan: een juweel ontwerpen voor een etalage. “Kies maar”, zei de eigenares, en al lachend: “en je mag er ook 4 maken, eentje voor elke etalage.”
Ik tekende een aantal ontwerpen, zocht allerlei materiaal en ging aan de slag. Zo werkt het voor mij: trial and error, schikken en herschikken, een blaadje hier en weer verplaatsen. Volle concentratie, weg van de wereld, focus op het ontwerp. Ik moet bekennen dat mijn oorspronkelijke idee om 1 juweel te ontwerpen snel van tafel werd geveegd. De goesting, het borrelen van ideeën, de rijkdom aan materialen maakten dat ik bleef experimenteren.
Ik koos voor 1 concept in 4 verschillende stijlen. Cobrablad in 4 verschillende kleuren, geregen op een aluminiumdraad, dat werd de basis. En eenvoud, dat wou ik ook, geen overdaad van verschillende materialen, maar puur en sober zodat elk materiaal tot zijn volle recht kan komen. Ik gebruikte lunariavruchtjes (judaspenning) en Gypsophila voor de zwartwit etalage, Craspedia voor de minimalistische look, roze droogbloemen en effectdraad voor de bohemian stijl, riet en granen voor de natural look en felgekleurde droogbloemen, knoopjes en effectdraad voor de kleurrijke krans.
Vijf juwelen dus waarvan er vier in de etalage verschijnen, het vijfde krijgt een andere bestemming.

Van bloemenschoentjes tot fantasierijke poëzie

De bloemenschoentjes op de affiche en de folder zijn ontworpen door een cursist. Christine volgt al 11 jaar bloemschikken in CVO Focus. In het volgende korte filmpje legt ze haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan om je eigen bloemenschoentje te maken.

Ook de cursisten van de taalopleidingen hebben hun steentje bijgedragen. In de klas verdiepten ze zich in de wereld van de poëzie en lieten ze hun creatieve, fantasierijke geest los op eigen geschreven gedichten. Het resultaat van één van die hersenspinsels kan je hier beluisteren. De gedichten zijn van de cursisten Frans 3 in Dendermonde. Samen met hun vakleerkracht Nicole Foket gingen ze aan de slag rond het thema “Nuit de folie” naar de gelijknamige winkel in de Brusselsestraat. Klik hier of scan onderstaande QR-code in met je smartphone en geniet van beeld en geluid.

En je kan winnen!

Vul het wedstrijdformulier in, beantwoord de vraag en maak kans om één van deze prachtige creaties te winnen. Klik hier om naar het wedstrijdformulier te gaan.

Iedereen mag deelnemen aan de wedstrijd tot en met 14 juni, ook de personeelsleden en cursisten van CVO Focus maar slechts 1 keer per mailadres.

Op vrijdag 18 juni worden de winnaars bekend gemaakt via de website van CVO Focus. Het bloemstuk kan worden afgehaald in de week van 21 juni op onze campus in de Begijnhoflaan te Dendermonde.

Fier op onze cursisten en leerkrachten

Met oprechte dank aan de cursisten en de vakleerkrachten Florist, Vreemde Talen en Nederlands voor hun inspirerende creaties, aan de vakleerkrachten Decoratief in de woning en Lassen voor hun hulp achter de schermen, aan Christelle Herwege voor de lay-out van de prachtige affiche en folder, aan het Team Marketing en PR voor hun ondersteuning en advies, aan de cursisten Florist voor de schenking van de fantastische prijzen voor de wedstrijd. Zonder hun bijdrage zou dit project nooit zo mooi zijn geweest.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met volgende sponsors:

Hema
Boomkwekerij Braeckman Stefaan
Caroline B.L.O.O.M.
Tuincenter Vincent
Rozenkwekerij Van Biesen
Agora

Bezig met zoeken...