Eva en Katty helpen hun cursisten richting een diploma

Eva en Katty helpen hun cursisten richting een diploma

Om je diploma secundair onderwijs te behalen via het Tweedekansonderwijs (TKO) moet je 2 opleidingen volgen.

 • Je volgt de algemene vakken van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV): Nederlands, Frans, wiskunde, wetenschappen, computervaardigheid en maatschappij, cultuur en samenwerking. Je kan deze opleiding overdag of ’s avonds in Sint-Niklaas volgen – toegankelijk vanaf 18 jaar.
 • Je kiest een diplomagerichte opleiding bv. ICT en administratie, ICT Programmeren, Grafisch designer, Boekhoudkundig assistent, HR-assistent, Schoonheidsspecialist, Lassen, Sanitair installateur, Meubelmaker, Elektrotechnisch installateur, Huishoudhulp… – overdag en/of ’s avonds in één van onze vestigingsplaatsen – vanaf 15 jaar.

De twee certificaten samen (AAV + diplomagerichte opleiding) worden omgezet naar een volwaardig diploma secundair onderwijs door het centrum waar je de laatste module afwerkt. Je bepaalt zelf de volgorde en het ritme van beide onderdelen.

Waar we als centrum bijzonder fier op zijn, is dat we binnen TKO een fijn en dynamisch team van leerkrachten hebben, we laten er graag twee aan het woord:  Eva en Katty.

AAV geven aan volwassenen is toch een beetje anders dan vb. een praktijkvak, niet?


 • Katty: Klopt, maar we geven mensen een nieuwe kans om alsnog een diploma te behalen. Zo kunnen ze een nieuwe weg inslaan op vlak van jobaanbiedingen of kunnen ze binnen het bedrijf waar ze nu werken, eindelijk promoveren. Men kan ook groter dromen en zelfs gaan verder studeren. Hieraan meewerken geeft mij als lesgever ontzettend veel voldoening.
 • Eva: Ik geef deze vakken heel graag aan volwassenen. Ik heb ook kort lesgegeven aan leerlingen van het secundair onderwijs maar merkte al snel dat het niets voor mij was. Het publiek binnen een CVO is heel gemotiveerd en je kan je echt focussen op de lesinhoud.

Waarom heb je ervoor gekozen AAV te geven?


 • Katty: Ik geef het vak Frans en het is binnen CVO Focus al 3 jaar lang gewoon mijn passie.
 • Eva: Ik ben in 2019 begonnen met de module Organisatie en Samenwerking, daarna is er Nederlands bijgekomen en gaandeweg ook de andere vakken (Cultuur, Macusa, Maatschappij). Ik vind het enorm fijn dat ik een grote verscheidenheid aan vakken mag geven; het zorgt voor veel afwisseling en ik kan me met een heleboel thema’s bezighouden.

Heb je buiten ons centrum nog een andere job of activiteiten?


 • Eva: Ik geef fulltime les binnen CVO Focus, dus nee.
 • Katty: Ja hoor, ik heb twee kleinkinderen die ik wekelijks een paar dagen opvang. En ik heb ook een aantal hobby’s zoals lezen, wandelen, stadsbezoeken, …

Heb je nog een leuke noot die je graag wil vertellen?


 • Katty: Wat ik heel leuk vind, is dat ik ook dingen van mijn cursisten leer. Tijdens mondelinge presentaties van cursisten word ik dikwijls aangenaam verrast door de onderwerpen die ze kiezen en uitwerken. Een taal aanleren is echt wel boeiend en plezant!
 • Eva: Er zijn heel vaak leuke en grappige situaties in de lessen, maar wat er voor mij altijd uitspringt is als de cursisten hun eigen cultuur moeten voorstellen binnen het vak Cultuur. Ze brengen altijd zulke verassende voorstellingen voor de klas en bovendien leert zo iedereen elkaar op een andere manier kennen en waarderen! Echt knap werk.

Ook hebben we een mening gevraagd aan een cursist (Kelly Verhaegen) die momenteel AAV volgt. Kelly is in 2019  met TKO gestart en de eindstreep is in zicht.

Wat kan je vertellen over het TKO in ons centrum?

 • Kelly: Ik woon in Temse, dus op 10 minuten sta ik in Sint-Niklaas, het centrum is daar heel centraal gelegen. Ik vind de leerkrachten vriendelijk en behulpzaam, ook de manier van lesgeven is leuk, want tenslotte is het terug naar de schoolbanken.

Hoe heb je tot nu toe je eigen traject ervaren?

 • Kelly: Voor mezelf was het soms een zwaar traject, omdat ik fulltime werk in combinatie met twee schoolgaande tieners waarvan er één een sport beoefent en ik ook vaak taxi-mama moet zijn. Ik ben in het eerste jaar gestart met twee avonden per week, nu volg ik enkel nog 1 keer per week les op vrijdag overdag. En ik ben er bijna, eind juni behaal ik mijn diploma ICT en administratie.
  Eindelijk, wat ga ik fier zijn! Dankjewel CVO Focus!

Bezig met zoeken...