Tekenen en schilderen deel 2

Tekenen en schilderen deel 2

Werken met natuurlijke materialen (80 lestijden) + Werken met niet natuurlijke materialen (80 lestijden)

Heb je de initiatiecursus gevolgd en wil je nog een stapje verder gaan? Dan is deze vervolgcursus iets voor jou!
Al tekenend en schilderend verken je verder de veelzijdige mogelijkheden van verschillende materialen en technieken:

 • Tekenen met houtskool, inkt en bister, pastel, oliepastel, potlood en kleurpotlood. Je oefent in schetsen, arceren, penseeltekenen, opbouwen en uitwrijven.
 • Schilderen met aquarel, acryl en met water verdunbare olieverf. Je onderzoekt de verschillende eigenschappen van de verf, oefent technieken als nat in nat, werken met onderschildering, textuureffecten, glaceren, mengen…
 • Experimenteren met mixed media en druktechnieken.
 • Je gaat op zoek naar het ideale materiaal en de techniek die uitdrukking kan geven aan jouw creativiteit.

In deze cursus leer je meer over de uitdrukkingskracht van vorm, compositie, kleurgebruik, schriftuur en licht. Hoe maak je een evenwichtige compositie? Hoe creëer je sfeer in een tekening? Hoe verhoog je expressie door schriftuur? Hoe bepaal je een visueel zwaartepunt en harmonisch kleurgeheel? Je leert beeldende middelen inzetten om je tekeningen en schilderijen te verrijken.

Je verfijnt je waarneming, leert alerter kijken en weergeven. De klassieke onderwerpen, portret, figuur, landschap, voorwerp en stilleven, worden opnieuw bestudeerd, maar je gaat net een stapje verder dan het weergeven en leert hun expressiemogelijkheden zien. Daarnaast is er ook ruimte om te experimenteren met abstractie en andere manieren om je creativiteit te uiten. Zowel zorgvuldig componeren als expressief experimenteren hebben een plaats in deze cursus.

Kom je ideeën uitproberen! Elke les worden er opdrachten aangereikt, maar we gaan ook op zoek naar wat je zelf wil creëren. We leren kijken naar ons eigen werk en dat van anderen. We leren van en met elkaar.

Cursisten die vol creatieve energie, een stevige beeldende bagage en geslaagde werkstukken naar huis gaan, dat is ons streefdoel!

Lokeren

Groendreef 31

Tekenen en schilderen deel 2    (vrijdagvoormiddag)cursusnummer: 212204915 - Uiterste inschrijvingsdatum is 03/12/2021.

Tekenen en schilderen deel 2    (vrijdagnamiddag)cursusnummer: 212204920 - Uiterste inschrijvingsdatum is 03/12/2021.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Deze cursus staat open voor iedereen die geslaagd is in Tekenen en schilderen deel 1 of een andere basiscursus Tekenen en/of schilderen heeft gevolgd.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld op basis: € 240
 • Verminderd cursusgeld: € 48

Studiekosten

Je zorgt zelf voor enkele basismaterialen als schetsboek, potloden, penselen, doeken en een basisset acryl- en waterverdunbare olieverf (circa € 80). De aankoop hiervan wordt tijdens de eerste les besproken.

Specifieke materialen zijn in het atelier aanwezig en mogen gebruikt worden: pastelkrijt, oliepastel, basis papier, mesjes, pennen, inkt, bister, houtskool, mediums…

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.
 • Omwille van de coronapandemie is het dragen van een mondmasker verplicht.

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven

Bezig met zoeken...