Starten met fotograferen [25% e-learning]

Starten met fotograferen [25% e-learning]

Starten met fotograferen (80 lestijden)

Wil je
… (beter) leren fotograferen en aan de slag gaan met je reflex- of systeemcamera? Dan is de cursus Starten met fotograferen de perfecte opstart voor jouw opleiding tot fotograaf!

Je leert
… alles over de technische instellingen van je camera en de creatieve mogelijkheden die dit met zich meebrengt.
Via praktische opdrachten leer je hoe je de camera kan instellen en maak je kennis met fotografische technieken. Je leert hoe je de compositie en beeldinhoud van je foto verbetert en je ontdekt hoe je je foto’s op een efficiënte manier kan beheren en verwerken. Je leert ook basiscorrecties in Lightroom toepassen zodat je jouw foto’s nog beter kan maken.

Een stevige basis
…voor jouw toekomstige carrière als vakfotograaf, ook als hobbyist. Schrijf je nu in en ontdek de fascinerende wereld van de fotografie!

Op het programma:

 • De technische instellingen van je camera ontdekken
  • Scherpstellen
  • Lichtmeting
  • Belichting en belichtingsparameters
  • Diafragma en scherptediepte
  • Sluitertijd en beweging
 • Witbalans
 • Basisregels van compositie toepassen
 • Je fotoarchief beheren met behulp van Lightroom
 • Foto’s bewerken met Lightroom
 • En vele tips en tricks voor nog betere foto’s

Leuke opdrachten voor je fotografische skills
Bij de start van de module krijg je verschillende opdrachten waaraan je gedurende de hele cursus kan werken. De leerkracht begeleidt je in het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart en geeft regelmatig feedback. Zo kan je je fotografie skills verbeteren.

Op stap
In samenspraak bezoeken we bijzondere locaties waar je de opgedane kennis en je fotografietalent verder kan ontwikkelen.


Deze cursus wordt in e-learning georganiseerd.
Dit betekent dat een deel van de leerstof in afstandsonderwijs wordt aangeboden, begeleid en geëvalueerd. We voorzien een aantal contactlessen met zeker een opstart- en afsluitmoment op het einde van de cursus. Je vindt de data in het uurrooster.


Deze module komt uit de opleiding “Vakfotograaf”.

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

Starten met fotograferen [25% e-learning]    (maandagavond)cursusnummer: 20240619
Startdatum: 09/09/2024 - Einddatum: 20/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 14/10/2024.

Starten met fotograferen [25% e-learning]    (donderdagavond)cursusnummer: 20240634
Startdatum: 12/09/2024 - Einddatum: 23/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 17/10/2024.

Temse

Schoolstraat 17 A

Starten met fotograferen [25% e-learning]    (maandagavond)cursusnummer: 20240753
Startdatum: 09/09/2024 - Einddatum: 20/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 14/10/2024.

Starten met fotograferen [25% e-learning]    (woensdagavond)cursusnummer: 20240763
Startdatum: 11/09/2024 - Einddatum: 22/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 16/10/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Iedereen is van harte welkom! Voor deze module heb je geen voorkennis nodig van fotografie of Lightroom.
Wel verwachten we een goede computerkennis. Openen en opslaan van bestanden, het maken en beheren van mappen mogen geen probleem voor jou zijn.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 8.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Wat heb je nodig om te starten?
  Op voorhand iets aankopen hoeft niet, je vakleerkracht zal informatie geven over het geschikte materiaal.

  • Een digitale systeemcamera of spiegelreflex waarmee je ook korte video-opnames kan maken.
  • Een standaard zoomlens. Tijdens de cursus leer je het effect van het brandpuntsafstand op je foto waardoor je doordacht een keuze kan maken tussen lenzen met andere brandpuntsafstanden.
  • Een eigen computer / laptop waarop je foto’s kan bewerken. Deze computer heeft bij voorkeur met 16 GB RAM-geheugen zodat je vlot beeldbewerkingssoftware kan gebruiken.
  • Heb je geen laptop die je naar de les kan meebrengen? Dan raden we een externe harde schijf aan om je foto’s op de klascomputers te kunnen bewerken (circa € 60).
  • Adobe Lightroom Classic voor het bewerken van je foto’s en het beheer van je fotoarchief. Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnementstarieven op de Adobe software. Klik hier. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij je vakleerkracht.
 • Het digitaal lesmateriaal kan je downloaden via de elektronische leeromgeving van het CVO.
 • We gaan ook op foto-uitstap naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer. Eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...