Digitale fotografie – Portfolio

Digitale fotografie – PortfolioLater gepland

Digitale fotografie 3 (60 lestijden)

In deze specialisatiecursus ligt de focus op het eigen werk. Je werkt aan een persoonlijk project / autonome fotoreeks die je aan de hand van begeleidende oefeningen en opdrachten leert onderbouwen en duiden op gebied van techniek, context (huidige fotografiestromingen en fotogeschiedenis), invloeden, enz.

In de lessen is het vertrekpunt steeds opnieuw het eigen werk, zowel voor besprekingen (individueel en in groep), als inhoudelijke en praktijkopdrachten. Naast het fotograferen zelf leer je een aantal verschillende methodes om beter te selecteren en denk je ook na over het eindresultaat, hoe je het gefotografeerde wil tonen en presenteren.

Inhoud:

 • Persoonlijk project / autonome fotoreeks
  Je werkt aan een eigen persoonlijke fotoreeks gedurende de hele cursus. Vanuit het persoonlijke projectthema onderzoek je inhoudelijke en technische aspecten die aansluiten bij de eigen praktijk. Je optimaliseert je beelden in de nabewerking (Lightroom). Het zwaartepunt ligt bij het eindwerk waarin je een persoonlijk thema verder uitdiept.
 • Vakkundig presenteren
  Je onderzoekt verschillende manieren om te presenteren, bv. hoe werkt een boek? Typografie en lay-out worden uitgelegd en in praktijk omgezet. We vergelijken boeken van verschillende drukkers en experimenteren met verschillende papiersoorten.
 • Extra inspiratie?
  We bekijken het werk van andere fotografen om inspiratie en kader te geven aan het eigen project. In samenspraak plannen we ook enkele uitstappen naar bv. het fotomuseum in Antwerpen of Charleroi, of actuele fototentoonstellingen, eventueel ook naar een fotolabo.
 • Voor een themacursus moet je geslaagd voor Digitale fotografie deel 1 en 2. Of je hebt een vergelijkbare voorkennis waardoor je een vrijstelling kan aanvragen of een proef afleggen.
 • Basiskennis van een beeldbewerkingsprogramma (Lightroom) is noodzakelijk.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • We werken met een reflex- of systeemcamera.
 • We bezoeken samen een tentoonstelling. Toegangsprijs en vervoer zijn ten laste van de cursist.
 • Om te fotograferen op verschillende locaties worden tijdens de module verplaatsingen gemaakt in samenspraak. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...