Ruimte [25% e-learning]

Ruimte [25% e-learning]

Ruimte (80 lestijden)

In deze cursus
… verken je de verschillende facetten van de fotografische genres Architectuurfotografie (interieur en exterieur) en Landschapsfotografie. Je analyseert het werk van belangrijke architectuur- en landschapsfotografen en je gaat zelf aan de slag in deze genres.

Je leert
… hoe je ruimte in functie van een foto analyseert en hoe je ligging, belichting en compositie gebruikt bij het maken van architectuur- en landschapsfoto’s. Je maakt kennis met het materiaal voor architectuur en landschapsfotografie en je leert hoe je licht creatief kan gebruiken om in functie van het onderwerp een bepaalde sfeer te creëren in je realisaties.

Via uitdagende, praktische opdrachten
… leer je omgaan met ruimte, licht en compositie in je beeld. Waarop let je als je architectuur fotografeert? Hoe bouw je een geslaagde landschapsfoto op?
Ook fotobewerking maakt deel uit van deze cursus. Met behulp van Lightroom en Photoshop kan je architecturale constructies en landschappen echt tot hun recht laten komen en tot de verbeelding laten spreken.

Op ons programma:

 • Theoretische beschouwingen en beeldanalyse i.v.m. landschapsfotografie en architectuurfotografie
 • Gebruik van compositie en beeldelementen in landschaps- en architectuurfotografie
 • Professionele fotosessies op locatie organiseren en uitvoeren, individueel en in groep
 • Ideeën en resultaten bespreken, individueel en in groep
 • Beelden optimaliseren in Lightroom en Photoshop

Groeien in creativiteit door leuke opdrachten
Bij de start krijg je verschillende opdrachten waaraan je gedurende de hele cursus kan werken. De leerkracht begeleidt je in het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart, geeft feedback en stimuleert je om je creativiteit verder te ontwikkelen.

Op stap
In samenspraak bezoeken we bijzondere locaties waar je de opgedane kennis en je fotografietalent verder kan ontwikkelen.


Deze module komt uit de opleiding “Vakfotograaf”.

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

Ruimte [25% e-learning]    (woensdagavond)cursusnummer: 20240629
Startdatum: 11/09/2024 - Einddatum: 22/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 16/10/2024.

Donck – Koning Boudewijnlaan 63 A

Ruimte [25% e-learning]    (donderdagvoormiddag)cursusnummer: 20240633
Startdatum: 12/09/2024 - Einddatum: 23/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 17/10/2024.

Temse

Schoolstraat 17 A

Ruimte [25% e-learning]    (maandagavond)cursusnummer: 20240751
Startdatum: 09/09/2024 - Einddatum: 20/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 14/10/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

 • Om de module Ruimte te volgen, heb je de 5 basismodules uit de opleiding Vakfotograaf met succes doorlopen: Starten met fotograferenToegepaste fotografie en foto’s optimaliserenVerlichtingstechniekenBeeldtaal analyseren en toepassen en Beeldbewerking. Zo heb je een grondige kennis van fotografie, fotobewerking en beheer van je fotoarchief waardoor je het maximale uit deze cursus kan halen.
 • Daarnaast verwachten we ook een goede computerkennis, zowel voor het digitale beheer van je fotoarchief als voor het openen, opslaan en beheren van bestanden.
 • Je kan ook instappen op basis van andere attesten of een vrijstellingsproef afleggen als je over de nodige voorkennis zou beschikken.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 8.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Wat heb je nodig om te starten?
  Op voorhand iets aankopen hoeft niet, je vakleerkracht zal informatie geven over het geschikte materiaal. 

  • Een digitale systeemcamera of spiegelreflex waarmee je ook korte video-opnames kan maken.
  • Een lens met een groot zoombereik of een standaardlens, groothoeklens en (lichte) telelens. Tijdens de cursus leer je het effect van het brandpuntsafstand op je foto waardoor je doordacht een keuze kan maken tussen lenzen met andere brandpuntsafstanden.
  • Een goed statief.
  • Een eigen computer / laptop waarop je foto’s kan bewerken. Deze computer heeft bij voorkeur met 16 GB RAM-geheugen zodat je vlot beeldbewerkingssoftware kan gebruiken.
  • Heb je geen laptop die je naar de les kan meebrengen? Dan raden we een externe harde schijf aan om je foto’s op de klascomputers te kunnen bewerken (circa € 60).
  • Adobe Lightroom Classic voor het bewerken van je foto’s en het beheer van je fotoarchief. Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnementstarieven op de Adobe software. Klik hier. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij je vakleerkracht.
 • Het digitaal lesmateriaal kan je downloaden via de elektronische leeromgeving van het CVO.
 • We gaan ook op foto-uitstap naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer. Eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...