Mediawijs voor de klas

Mediawijs voor de klasLater gepland

Open module ICT (10 lestijden)

Welke apps gebruiken jongeren veel? Wat is catfish en trolling? Hoe ga je om met haatspraak? Hoe kan je phishing herkennen? Waar vind ik materiaal over mediawijsheid om in de klas te gebruiken?

De korte cursus Mediawijs voor de klas geeft je een inzicht in het (online) gedrag van de 21e-eeuwse jongeren en de fenomenen en gevaren die ze kunnen tegenkomen. Als leerkracht is het goed om te weten waar je leerlingen online mee bezig zijn en hoe je bepaalde fenomenen kan herkennen en bespreekbaar maken in je klas. Onze lesgever geeft je tips en tricks waarmee je aan de slag kan gaan!

In deze korte cursus leer je

 • Omgaan met online privacy (GDPR, brongebruik, stockafbeeldingen, schermtijd, …)
 • Welke apps het meest gebruikt worden door jongeren online en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor je school en voor jou als leerkracht
 • Cybercrimefenomenen (her)kennen en detecteren bij jongeren: sexting, grooming, catfish, victim blaming, haatspraak, trolling, …
 • Wat phishing is en hoe je het kan herkennen
 • Waar je materiaal kan vinden om in de klas te gebruiken

Deze cursus situeert zich in het DigCompEdu-kader op het niveau C2 bij competenties 1.5 en 6.4.


Voor wie?
Deze cursus richt zich tot leerkrachten, leerlingbegeleiders en onderwijsondersteuners van alle onderwijsniveaus.


Organisatie
Een combinatie van synchroon en asynchroon afstandsonderwijs.

Tijdens de synchrone lesmomenten kom je 3 keer op een vastgelegd moment online via Teams, je vindt deze momenten op het uurrooster. We onderzoeken hoe je het beste digitale middel bij je doel kan vinden, hoe je dat kan testen en inzetten in je klas, en hoe je het gebruik ervan kan evalueren en eventueel bijsturen. Tussentijds verwerk je op eigen tempo het leermateriaal en de opdrachten die we jou via het ELO (elektronische leeromgeving Teams) aanbieden.


Je kan deze cursus volgen op 2 manieren: je kan individueel intekenen of je kan deze ook aanvragen voor je schoolteam.

Ook in 2024-2025 blijven we aparte cursussen op individuele basis aanbieden. Voor de startdata kan je de knop “Uurroosters” van deze cursusfiche aanklikken van zodra deze navormingen geprogrammeerd staan. Om je naam op de wachtlijst te laten noteren, kan je een mailtje sturen naar digisterk@cvofocus.be.  We zullen je op de hoogte houden via onze DigiSterk-nieuwsbrief.


Deze module komt uit de opleiding “Open ICT”.

Geen voorkennis vereist, en absoluut een aanrader voor echte beginners.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 15
 • Verminderd cursusgeld: € 3

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 5.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …
 • Het digitaal lesmateriaal wordt op het ELO (e-learning omgeving Teams) geplaatst en kan je downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...