Lay-out en opmaak met InDesign – deel 1 (GM) [100% e-learning]

Lay-out en opmaak met InDesign – deel 1 (GM) [100% e-learning]

Digitale tekst- en paginaopmaak – eenvoudige documenten (60 lestijden)

Met het programma InDesign heb je een heel sterke tool in handen voor het creëren van prachtige documenten, folders, brochures, uitnodigingen,…

Zowel hobbyisten als grafisch ontwerpers maken gebruik van InDesign voor het ontwerpen van hun drukwerk of digitale documenten. Ben je verantwoordelijk voor folders van de toneelvereniging, sta je in voor de marketingcampagne van een bedrijf of ben je op een professionele manier bezig met lay-out? Dan is InDesign voor jou het ideale instrument.

InDesign biedt een aantal professionele lay-out en typografietools aan die je helpen op een eenvoudige manier posters, boeken, digitale tijdschriften, e-boeken, interactieve PDF’s en nog veel meer te ontwerpen. Met enkele eenvoudige bewerkingen bereid je je document voor op het drukproces of voor een online publicatie.

In deel 1 begin je met de basis van het programma. We maken uitgebreid kennis met enkele basistechnieken en gereedschappen die ons helpen om het ontwerpen te vereenvoudigen, een bepaald resultaat te bekomen en eenheid binnen het document te krijgen.

 • Hoe zit het programma in elkaar, wat zijn de verschillende mogelijkheden van het programma, welke bronnen kan je gebruiken?
 • Je leert hoe je de pagina’s beheert: pagina’s aanmaken of verwijderen, lay-out aanpassen, paginanummering toevoegen, stramienpagina’s maken,…
 • Je leert tekst toevoegen en vormgeven, wat tekstframes zijn, hoe je tekst op een pad plaatst.
 • Je kan grafische elementen en afbeeldingen aan het document toevoegen, beheren en bewerken.
 • Je ontdekt hoe je kleuren en verlopen aan het document kan toevoegen.
 • Je ontwerp ga je verder verfijnen met behulp van effecten en tekstomloop.
 • Opmaak automatiseren kan je doen met behulp van alinea- en tekststijlen.

Deze cursus wordt in e-learning georganiseerd.
Dit betekent dat alle leerstof in afstandsonderwijs wordt aangeboden, begeleid en geëvalueerd. We voorzien een aantal online contactmomenten met zeker een opstart- en afsluitmoment aan het begin en op het einde van de cursus. De data vind je in het uurrooster.


Deze module komt uit de opleiding “Grafimedia voorbereider in de printmedia”.

Lokeren

Groendreef 31

Lay-out en opmaak met InDesign – deel 1 (GM) [100% e-learning]    (donderdagavond)cursusnummer: 20240318
Startdatum: 12/09/2024 - Einddatum: 09/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 14/10/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

De cursus vraagt een goede basiskennis van computervaardigheden. Een creatieve geest is zeker een pluspunt.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 6.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Je hebt ook een abonnement op Adobe Creative Cloud nodig om thuis verder te oefenen.
  Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnement tarieven op de Adobe software. Voor meer informatie hierover kan je steeds terecht bij je vakleerkracht.
 • Een externe harde schijf of usb-stick (circa € 10) is handig om oefenbestanden mee te nemen naar huis en gemaakte opdrachten in de klas te bespreken.
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden. Dit is in het cursusgeld inbegrepen.
 • Voor de online lessen is een microfoon en webcamera vereist.
 • De grafische programma’s van Adobe vragen wat rekenkracht van je computer. Ben je niet zeker of je huidige computer volstaat om de opleiding te volgen? Dan kan je met je vraag terecht bij je vakleerkracht.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...