Klusjes metaal

Klusjes metaalLater gepland

Technische werkzaamheden metaal (40 lestijden)

Wil je kleine herstellingen kunnen uitvoeren of wil je starten in de wereld van metaalbewerking? Deze cursus is de perfecte opstap om de basisprincipes aan te leren en uit te voeren, bij je thuis of in je werkomgeving.

In deze korte, praktische cursus leer je de basistechnieken van metaalbewerking.

 • Met verschillende gereedschappen leer je aftekenen, meten, zagen, ontbramen, bijvijlen, plooien en rechten.
 • Je leert allerlei machines veilig volgens de voorschriften/regelgeving gebruiken zoals een slijp- en zaagmachine, een kolom- en handboormachine en een plooibank.
 • Je gebruikt verschillende metalen en hanteert daarbij de juiste bevestigings- en borgingsmiddelen om te (de-)monteren.
 • Je verkent ook de basistechnieken van lassen aan de hand van een basisoefening MIG/MAG-lassen (halfautomaat), TIG-lassen en BMBE-lassen (elektrode).

Deze module komt uit de opleiding “Polyvalent onderhoudsmedewerker gebouwen”.

Geen voorkennis vereist.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 60
 • Verminderd cursusgeld: € 12

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 4.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Aangepaste werkkledij is vereist: een werkpak (vanaf circa € 25) en veiligheids- of lasbril (vanaf circa € 7).
 • PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen): veiligheidsschoenen zijn verplicht (circa € 50).
 • Lesmateriaal is beschikbaar via de leerkracht of je kan dit via Teams (e-learning omgeving) downloaden.

De aankoop van alle materiaal wordt in de eerste lessen besproken en kan doorheen een opleiding sanitair en verwarming verder gebruikt worden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...