Fun Design: Creatieve reis door Gimp, Canva, Inkscape en Sketchup

Fun Design: Creatieve reis door Gimp, Canva, Inkscape en Sketchup

Start to create (60 lestijden)

Wil je graag leuke digitale creaties leren maken? Ben je benieuwd hoe je kan toveren met beelden? Dan is dit de perfecte cursus voor jou!

In deze lessenreeks ga je aan de slag met verschillende moderne technieken om (digitale) beelden te creëren. Je gebruikt je creatieve skills voor professionele en aantrekkelijke ontwerpen allerhande. Welkom op onze creatieve reis doorheen de grafische wereld, geniet ervan!

In deze cursus leer je

 • de basisprincipes en -technieken van GIMP, Canva, Inkscape, en SketchUp
 • verschillende penselen en hulpmiddelen gebruiken
 • je foto’s overzichtelijk ordenen
 • foto’s herstellen en bewerken
 • realistische tekeningen en illustraties maken
 • logo’s, iconen en andere vectorafbeeldingen ontwerpen
 • eenvoudig en snel 3D-ontwerpen van gebouwen, interieurs en spelomgevingen creëren
 • je digitale kunstwerken exporteren en delen met anderen

Inhoud

 • Een geordend overzicht als basis
  Het organiseren van alle materiaal blijft belangrijk, of je de foto’s nu zelf hebt gemaakt of dat je ze via andere kanalen ontvangt. We gaan in op het ordenen in een overzichtelijke mappenstructuur in de Verkenner en de weergave ervan in de Windows Foto app. Zo kan je niet alleen je fotoverzameling beheren maar ook fotobewerkingen uitvoeren, de nodige back-ups maken en je fotocollectie tiptop in orde houden!
 • Delen met vrienden
  En hoe zit dat nu precies met die clouddiensten zoals Google Drive, Google Foto’s, iCloud, OneDrive, …? We geven meer inzicht in het proces en je leert de instellingen op je apparaten naar je hand zetten. Je gaat je foto’s snel kunnen delen met vrienden en familie.
 • Oude foto’s inscannen en bewerken
  Nog oude kiekjes in de kast liggen? Je leert ze gemakkelijk digitaliseren met een aantal apps voor je smartphone. Met het gratis open source programma GIMP kan je deze foto’s vakkundig restaureren.
 • Veel fun design
  • Met GIMP kan je niet alleen oude foto’s in hun volle glorie herstellen maar je leert ook andere geavanceerde fotobewerkingen uitvoeren.
  • Met de krachtige en veelzijdige (gratis) web app van Canva ga je verrassende bureaubladachtergronden, leuke wenskaartjes, flashy visitekaartjes, feestelijke menu’s en hippe uitnodigingen maken. Na je start met een sjabloon leer je ook originele creaties uitwerken met eigen afbeeldingen.
  • We zetten in op de grafische kant van het ontwerpen met Inkscape. Je leert alle basistechnieken van vector graphics om te kunnen tekenen.
  • Eenvoudige 3D-modellen maken, delen en downloaden doe je met SketchUp Deze tool is geschikt voor een breed scala aan ontwerpprojecten, van architectuur en interieurdesign tot landschapsarchitectuur en het ontwerpen van videogames.

Deze module komt uit de opleiding “ICT in een creatieve context”.

 

Dendermonde

Donck – Koning Boudewijnlaan 63 A

Fun Design: Creatieve reis door Gimp, Canva, Inkscape en Sketchup    (woensdagvoormiddag)cursusnummer: 20240684
Startdatum: 04/09/2024 - Einddatum: 22/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 16/10/2024.

Sint-Niklaas

Noordlaan 32

Fun Design: Creatieve reis door Gimp, Canva, Inkscape en Sketchup    (maandagnamiddag)cursusnummer: 20240713
Startdatum: 02/09/2024 - Einddatum: 20/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 14/10/2024.

Fun Design: Creatieve reis door Gimp, Canva, Inkscape en Sketchup    (dinsdagavond)cursusnummer: 20240718
Startdatum: 03/09/2024 - Einddatum: 21/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 15/10/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Je kan vlot met de computer werken en je kan in de verkenner de nodige structuur aanbrengen om je documenten vlot te ordenen. Je bent vertrouwd met het internet en je kan bestanden downloaden. Je kan zelf software op je computer installeren. Je hebt deze voorkennis opgedaan in onze basismodules bij ICT of je kan dit bewijzen via een vrijstellingsproef.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 6.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …
 • De gebruikte software is gratis en kan geïnstalleerd worden op zowel een Windows- als Apple-toestel. We raden een toestel met minimaal 12GB RAM-geheugen aan. Een muis met scrollwiel is ook handig.
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...