Effectieve digitale didactiek: cruciale bouwstenen en toegankelijke tools (100% afstandsonderwijs)

Effectieve digitale didactiek: cruciale bouwstenen en toegankelijke tools (100% afstandsonderwijs)

Digitale didactiek – expert (10 lestijden)

Klaar om je lespraktijk naar een hoger niveau te tillen met de kracht van digitale didactiek?

In een wereld die verder digitaliseert, is het essentieel voor leerkrachten om de kracht van digitale didactiek te omarmen. Met effectieve digitale methoden kan je de leerervaring van leerlingen en cursisten verrijken en beter afstemmen op hun individuele behoeften en leerstijlen. Digitale tools bieden enorme mogelijkheden voor interactief leren en het verkennen van complexe concepten op nieuwe manieren. Daarbij kan je betrokkenheid en samenwerking in de klas extra stimuleren!

Dus waarop wachten? Als enthousiaste leerkracht krijg je extra digitale uitdagingen waarop we met deze cursus een antwoord gaan proberen geven. Kom ontdekken hoe je de juiste tool voor het juiste doel kan inzetten, hoe je leerlingen en studenten leert omgaan met (nieuwe) tools en hoe je het leerrendement van lerenden kan vergroten door het juiste didactische gebruik van toegankelijke tools in je lespraktijk.

In deze korte cursus leer je

 • de basisprincipes en bouwstenen van effectieve digitale didactiek
 • denken van doel naar tool, niet andersom
 • hoe je digitale didactiek kan implementeren in je eigen lespraktijk
 • hoe je digitale middelen als hulpmiddel kan inzetten voor je lesvoorbereidingen, lesgeven, evalueren en administratie
 • kennismaken met verschillende digitale tools

Tijdens dit traject leer je manieren om praktische tools te implementeren in je lespraktijk. Een verslag van je persoonlijke ervaringen hierover maakt deel uit van de evaluatie.

Deze module komt uit de opleiding “ICT-Expert in een educatieve context”.


Voor wie?

Leerkrachten van alle onderwijsniveaus.


Organisatie

Een combinatie van synchroon en asynchroon afstandsonderwijs.

Tijdens de synchrone lesmomenten kom je 3 keer op een vastgelegd moment online via Teams, je vindt deze momenten op het uurrooster. We onderzoeken hoe je het beste digitale middel bij je doel kan vinden, hoe je dat kan testen en inzetten in je klas, en hoe je het gebruik ervan kan evalueren en eventueel bijsturen.

Tussentijds verwerk je op eigen tempo het leermateriaal en de opdrachten die we jou via het ELO (elektronische leeromgeving Teams) aanbieden.


Je kan deze cursus volgen op 2 manieren: je kan individueel intekenen of je kan deze ook aanvragen voor je schoolteam.

Lokeren

Groendreef 31

Effectieve digitale didactiek: cruciale bouwstenen en toegankelijke tools (100% afstandsonderwijs)    (vrijdagnamiddag)cursusnummer: 232409620
Startdatum: 29/04/2024 - Einddatum: 07/06/2024
Uiterste inschrijvingsdatum is 13/05/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Geen voorkennis vereist, en absoluut een aanrader voor echte beginners.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 15
 • Verminderd cursusgeld: € 3

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 5.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …
 • Het digitaal lesmateriaal wordt op het ELO (e-learning omgeving Teams) geplaatst en kan je downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...