Digitale middelen in de klaspraktijk – basis

Digitale middelen in de klaspraktijk – basis

Open module ICT (10 lestijden)

Sta je net voor de klas of heb je al wat meer ervaring? Vind je het moeilijk om je weg te vinden in de digitale middelen die je kan gebruiken? In deze cursus gaan we beginnen bij het begin en samen de basisfuncties ontdekken en uitproberen.

In deze korte cursus leer je

  • Het basisgebruik van Teams in je klas: basisfunctionaliteiten, bestanden overzichtelijk delen met kanalen en Classwork, opdrachten, …
  • Het gebruik van BookWidgets: starten met BookWidgets, een eenvoudige Widget aanmaken en bewerken, testen afnemen en de resultaten bekijken, koppelen aan een Teamsopdracht, …
  • Communiceren met je klasgroep: mails in Outlook, chatten in Teams, een forumkanaal maken in Teams, de Outlook en/of Teamsagenda gebruiken, …
  • Didactische digitale tools uitproberen zoals Wooclap, Microsoft Whiteboard, Flip, Padlet, Quizlet, …

Deze cursus situeert zich in het DigCompEdu-kader op het niveau B1 bij competenties 1.1 en 3.3. 


Voor wie?
Leerkrachten van alle onderwijsniveaus.
Dit is een basismodule. Later volgt er nog een vervolgmodule over digitale middelen in de klaspraktijk.


Organisatie
Een combinatie van synchroon en asynchroon afstandsonderwijs.

Tijdens de synchrone lesmomenten kom je 4 keer op een vastgelegd moment online via Teams, je vindt deze momenten op het uurrooster. We gaan vooral samen uitproberen. Je kan alle basisfuncties van de tools bekijken en zelf uitproberen.

Tussentijds verwerk je op eigen tempo de opdrachten die we jou via het ELO (elektronische leeromgeving Teams) aanbieden.


Je kan deze cursus volgen op 2 manieren: je kan individueel intekenen of je kan deze ook aanvragen voor je schoolteam.

We starten met aparte cursussen vanaf november 2023. Voor de startdata kan je de knop “Uurroosters” van deze cursusfiche aanklikken van zodra deze navormingen geprogrammeerd staan. Om je naam op de wachtlijst te laten noteren, kan je een mailtje sturen naar digisterk@cvofocus.be.  We zullen je op de hoogte houden via onze DigiSterk-nieuwsbrief.


Deze module komt uit de opleiding “Open ICT”.

Lokeren

Groendreef 31

Digitale middelen in de klaspraktijk – basis    (vrijdagvoormiddag)cursusnummer: 232409086
Startdatum: 02/02/2024 - Einddatum: 31/03/2024
Uiterste inschrijvingsdatum is 09/02/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Geen voorkennis vereist, en absoluut een aanrader voor echte beginners.

Inschrijvingsgeld

  • Cursusgeld: € 15
  • Verminderd cursusgeld: € 3

Studiekosten

  • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 5.
    Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …
  • Het digitaal lesmateriaal wordt op het ELO (e-learning omgeving Teams) geplaatst en kan je downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...