Digitale fotografie – Zwart/wit

Digitale fotografie – Zwart/wit

Digitale fotografie 2 (60 lestijden)

In deze lessenreeks bestuderen we de mogelijkheden van de digitale fotografie met één doel: namelijk het realiseren van sfeervolle zwart-wit beelden. Zwart-wit fotografie kent een rijk verleden dat ons inspireert maar we kijken ook naar hedendaagse fotografen die resoluut voor zwart-wit kiezen. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je kijken in zwart-wit, zowel tijdens het fotograferen en nadien in de nabewerking.

Inhoud:

 • Zwart-wit fotografie is zo oud als het ontstaan van de fotografie. We duiken dus even in de fotografiegeschiedenis maar kijken ook naar voorbeelden uit de hedendaagse fotografie. Je ontdekt verschillende stijlen en interpretatiemogelijkheden van zwart-wit fotografie.
 • Je bestudeert opnieuw de lichtmeting en maakt kennis met het unieke zonesysteem. Je leert in zwart-wit gradaties denken en dit in de praktijk toepassen.
 • Extra aandacht gaat naar compositie, kadrage en beeldopbouw. In zwart-wit fotografie letten we extra op het gebruik van licht en textuur. Je leert ook filters gebruiken.
 • Je optimaliseert je beelden met behulp van een beeldbewerkingsprogramma zoals Lightroom maar er is ook de vrijheid om met een ander programma te werken.
 • Je hanteert een stappenplan voor een geslaagde zwart-wit print.

Bij de start krijg je verschillende opdrachten waaraan je kan verder werken gedurende de hele cursus. De leerkracht begeleidt je in het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart en geeft regelmatig feedback. Hij gaat je vooral stimuleren om je creativiteit verder te ontwikkelen.

We gaan ook op uitstap, in samenspraak kiezen we bijzondere locaties uit om ons talent uit te proberen.


Deze module komt uit de opleiding “Multimedia operator”.

 

Lokeren

Groendreef 31

Digitale fotografie – Zwart/wit    (dinsdagavond)cursusnummer: 232409428
Startdatum: 30/01/2024 - Einddatum: 18/06/2024
Uiterste inschrijvingsdatum is 19/03/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

 • Voor een themacursus moet je geslaagd voor Digitale fotografie deel 1 en 2. Of je hebt een vergelijkbare voorkennis waardoor je een vrijstelling kan aanvragen of een proef afleggen.
 • Basiskennis van een beeldbewerkingsprogramma (Lightroom) is noodzakelijk.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • We werken met een reflex- of systeemcamera zonder speciale objectieven.
 • Een goed statief wordt sterk aangeraden.
 • We organiseren meerdere foto-excursies naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer en eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...