Digitale fotografie – Natuurfotografie

Digitale fotografie – NatuurfotografieLater gepland

Digitale fotografie 3 (60 lestijden)

Wat is nu een inspirerende natuurfoto? Hoe kan jouw foto meer dan louter een natuurplaatje worden? Hoe geef je je beelden dat tikkeltje meer? En wat met de nabewerking? Welke tips and tricks zijn cruciaal voor een goede natuurfotograaf?

Hierop bieden we graag een antwoord in onze cursus Natuurfotografie!

Je maakt kennis met fotografie van heel dichtbij: macro van 1 op 5 tot zelfs 1 op 1, je leert het begrip vergrotingsfactor kennen en speelt hiermee. Naast deze uitvergrote wereld gaan we ons ook verdiepen in de diversiteit aan landschapsfotografie.

Inhoud:

 • Wat is natuurfotografie en wat houdt dit allemaal in?
 • Onze aandacht gaat naar de technische werkwijze, de keuze van licht en de instellingen.
 • Je bestudeert hoe het licht, afkomstig van een flits of bureaulampje, zich kenmerkt in verschillende situaties en je leert een lichtmeter gebruiken.
 • Je leert werken met een macro objectief dat je kan inzetten voor het fotograferen van insecten, bloemen maar dat ook ideaal als portretlens kan fungeren. Een statief hanteren is een evidentie en live view kent geen geheimen meer.
 • Met voorbeelden uit de hedendaagse fotografie leer je kijken naar beelden binnen het genre.
 • We staan stil bij compositie, cadrage en beeldopbouw. Niet alleen ben je kritisch over het onderwerp dat je gaan fotograferen, maar ook de keuze van achtergrond, kleur en camerastandpunt bepaalt mee jouw beeld. Je werkt hiervoor een perfect stilleven uit.
 • Je krijgt tips & trucs om het onderwerp te benaderen en optimaal in beeld te brengen.
 • Je optimaliseert de beelden in Lightroom of Photoshop.
 • Naast een aantal opdrachten waarin je je creatief kan uitleven gedurende de cursus, gaan we samen buiten op stap in de natuur om ons talent uit te proberen.

Bij de start krijg je verschillende opdrachten waaraan je kan verder werken gedurende de hele cursus. De leerkracht begeleidt je in het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart en geeft regelmatig feedback. Hij gaat je vooral stimuleren om je creativiteit verder te ontwikkelen.

 

 


Deze module komt uit de opleiding “Multimedia operator”.

 • Voor een themacursus moet je geslaagd voor Digitale fotografie deel 1 en 2. Of je hebt een vergelijkbare voorkennis waardoor je een vrijstelling kan aanvragen of een proef afleggen.
 • Basiskennis van een beeldbewerkingsprogramma (Lightroom) is noodzakelijk.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • We werken met een reflex- of systeemcamera zonder speciale objectieven.
 • Een goed statief wordt sterk aangeraden.
 • We organiseren meerdere foto-excursies naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer en eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...