Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom

Digitale beeldbewerking 1 + Digitale fotografie 1 (120 lestijden)

We hebben nu een digitale camera, maar hoe maken we er goede foto’s mee? Met een digitale spiegelreflex- of systeemcamera vol automatische mogelijkheden zijn foto’s niet zomaar automatisch geslaagd.

In deel 1 (jaaropleiding) bouw je de basiskennis op om goede foto’s te maken en deze ook te organiseren en bewerken. Daarvoor combineer je een module fotografie met een module beeldbewerking in Lightroom Classic. We zorgen zowel voor technisch inzicht als voor esthetisch aanvoelen. Samen verkennen we de boeiende wereld van de fotografie in al zijn diversiteit.

Digitale fotografie 1

 • Camera
  Je leert stapsgewijs de functies van je digitale camera kennen: spiegelreflex, systeemcamera, eventueel een bridgemodel of geavanceerde compact. Koop nog geen camera indien je twijfelt, in de cursus geven we je graag advies. Je leert werken met sluitertijd, diafragma & ISO en hoe je alles scherp kan stellen. Je bekijkt welk effect verschillende objectieven (lenzen) hebben, wat cropfactor betekent en hoe het histogram je kan helpen bij de opname en bij de nabewerking.
  Je ontdekt de knopjes en menumogelijkheden: waarvoor dienen ze en hoe ze werken in de praktijk.
 • Compositie
  Hoe maak je gebruik van vlakverdeling, kleur, contrast, plaats van je onderwerp in beeld, camerastandpunten, soorten licht, scherpte en onscherpte…
  Je test de verschillende camerastandpunten uit en observeert wat het licht doet met een onderwerp. Je leert mooie en krachtige beelden maken.
 • Opdrachten
  Wat je leert, probeer je uit via uitdagende praktijkopdrachten, zowel in de klas als tijdens uitstappen en buiten de les. Je fotografeert diverse onderwerpen en aansluitend bespreken we de resultaten in de les.

Digitale beeldverwerking 1

Naast een goede cameratechniek is het ook belangrijk om je foto’s goed te beheren, te archiveren en te bewerken. Zo haal je het beste uit je mooie foto’s. We gaan hiervoor aan de slag met Lightroom Classic, een workflow programma van Adobe.

 • Beheren
  In de bibliotheek van Lightroom kan je foto’s sorteren, ordenen en filteren, trefwoorden toevoegen, verzamelingen maken, de cameragegevens (exif) raadplegen.
 • Bewerken
  Je geeft je foto’s meer pit door contrast en helderheid (plaatselijk) aan te passen en kleuren te optimaliseren. Je zet gebouwen recht, werkt kleine foutjes weg en maakt van je kleuropnamen sterke zwart/wit foto’s.
 • Exporteren
  Als je foto’s afgewerkt zijn, maak je ze klaar om ze te mailen of af te printen.

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (donderdagavond)cursusnummer: 202103748 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (donderdagavond)cursusnummer: 202104446 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Lokeren

Groendreef 31

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (dinsdagnamiddag)cursusnummer: 202103764 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (dinsdagavond)cursusnummer: 202103768 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Temse

Schoolstraat 17 A

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (woensdagvoormiddag)cursusnummer: 202104190 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (woensdagavond)cursusnummer: 202104192 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Wetteren

Noordlaan 10

Digitale fotografie – deel 1 met beeldverwerking in Lightroom    (maandagavond)cursusnummer: 202103684 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Voor deze cursus is een goede computerkennis vereist. Openen en opslaan van bestanden, het maken en beheren van mappen mogen geen probleem voor je zijn.

Inzake fotografie en Lightroom is geen voorkennis vereist.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 180
 • Verminderd cursusgeld: € 36

Studiekosten

 • In het eerste jaar fotografeer je met een spiegelreflex of een systeemcamera (compact met verwisselbare lenzen).
 • Beeldbewerking doen we met Lightroom Classic.
 • Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnementstarieven op de Adobe software. Voor meer informatie hierover kan je steeds terecht bij je vakleerkracht.
 • Het cursusmateriaal wordt op het ELO (e-learning omgeving) geplaatst en kan je gratis downloaden.
 • We raden ook een externe harde schijf aan (circa € 60).

 

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...