Deel 7: Domotica [30% e-learning]

Deel 7: Domotica [30% e-learning]Later gepland

Uittekenen en parameterisatie domotica (40 lestijden)

In deze cursus leer je een eenvoudig elektrisch schema met domotica uittekenen, rekening houdend met de behoeften en wensen van de klant. Je formuleert een voorstel aan de klant, maakt een eenvoudig eendraadschema en situatieschema en kiest componenten op basis van een uitvoeringsschema. Je leert hierbij ook eenvoudige basisfuncties automatiseren.

Volgende thema’s komen aan bod:

 • oefeningen op het testen en uitmeten van schakelingen
  • basis lichtschakelingen: enkelpolig, dubbelpolig, wissel, kruis, serie
  • stopcontacten met verschillende aansluitwijzen
  • materiaallijsten
  • schakelingen opbouwen op basis van schema’s, door middel van proefopstellingen, demonstraties en schema’s met symbolen
 • sjablonen en pictogrammen (verbod- en gebodsborden) gebruiken en instructiekaarten lezen
 • een eenvoudig eendraadschema en situatieschema realiseren
 • componenten (connectoren, type datakabels, …) selecteren op basis van een uitvoeringsschema
 • eenvoudige basisfuncties automatiseren

Bij dit alles raadpleeg je technische bronnen (eendraadschema, situatieschema, technisch dossier, handleidingen, catalogi en andere documentatie,…) en hou je rekening met de behoeften van de klant: je kan voorstellen aan de klant formuleren, je registreert verbruikte materialen en tijdsbesteding, je werkt efficiënt samen met alle betrokkenen, je rapporteert aan de klant, etc.

Je gebruikt de gepaste machines en gereedschappen en werkt altijd met het oog op veiligheid, milieu, energie, kwaliteit en welzijn.


Deze cursus wordt in e-learning georganiseerd.
Dit betekent dat een deel van de leerstof in afstandsonderwijs wordt aangeboden, begeleid en geëvalueerd. We voorzien een aantal contactlessen met zeker een opstart- en afsluitmoment op het einde van de cursus, je vindt de data in het uurrooster.


Deze module komt uit de opleiding “Elektrotechnisch installateur”.

Om in deze cursus te starten, raden we voorkennis aan: je bent geslaagd in Deel 1: Basis elektriciteit en Deel 2: Basisschakelingen. Je kan ook instappen als je je voorkennis kan bewijzen via andere geldige studiebewijzen of als je slaagt in een vrijstellingsproef.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 60
 • Verminderd cursusgeld: € 12

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 4.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Klein werkmateriaal: werkkoffer, set geïsoleerde schroevendraaiers, geïsoleerde tangen (combinatietang + zijsnijtang), ontmantelingsmes, striptang, multimeter (geraamde kostprijs circa € 200).
 • PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen): veiligheidsschoenen (circa € 55).
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

De aankoop van alle materiaal wordt in de eerste lessen besproken en kan doorheen de volledige opleiding verder gebruikt worden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...