Deel 5: Wijn en gastronomie

Deel 5: Wijn en gastronomie

Wijn en gastronomie, wijnkaart en -kelder (80 lestijden)

In deze cursus gaan we dieper in op de combinatie van wijnen met gastronomische gerechten. We kennen de smaakpatronen van Franse en wereldwijnen. We kunnen ook de diversiteit aan geuren herkennen en benoemen.

Deze kennis linken we nu aan de gastronomie. We gaan op zoek naar het perfecte akkoord van gerecht en wijn, die in het ideale geval elkaar omhoog tillen, precies doordat ze elkaar aanvullen. Maar we exploreren ook het spanningsveld waarin de ontmoeting van wijn en gerecht voor een nieuwe smaaksensatie kan zorgen. Je zal in functie van de spijskaart een wijnkaart kunnen samenstellen, en vanuit een wijnkaart de ideale wijn bij een gerecht kiezen.

  • Regels van de harmonie van wijn en gerechten.
  • Smaken van gerechten met de juiste wijn combineren.
  • Smaken van kruiden die invloed hebben op de smaak van wijn toelichten.
  • Dominerende smaken van gerechten en hun invloed op wijn.
  • Professioneel beoordelen van wijnen bij het gerecht.
  • Een evenwichtige wijnkaart opstellen.

Deze module komt uit de opleiding “Sommelier” .

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

Deel 5: Wijn en gastronomie    (donderdagavond)cursusnummer: 20240235
Startdatum: 05/09/2024 - Einddatum: 12/06/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Om te kunnen starten in Wijn en gastronomie moet je geslaagd zijn voor de 4 voorgaande modules:

  • Initiatie wijnkennis en -degustatie
  • Kennis en degustatie Franse wijnen
  • Kennis en degustatie Europese wijnen
  • Kennis en degustatie wereldwijnen

Je kan ook instappen op basis van evenwaardige andere attesten/certificaten, of een vrijstellingsproef afleggen.

Inschrijvingsgeld

  • Cursusgeld: € 120
  • Verminderd cursusgeld: € 24

Studiekosten

  • 6 degustatieglazen (circa € 25) + spuwemmer (circa € 15 euro). Deze kunnen gedurende de volledige opleiding gebruikt worden.
  • We vragen een bijdrage voor de gedegusteerde wijnen van circa € 15 per les.
  • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...