Deel 4: Wereldwijnen
Kennis en degustatie wereldwijnen (80 lestijden)
In deze cursus gaan we aan de slag met wijnen van over de hele wereld. Per land bespreken we de geografische ligging, de klimatologische omstandigheden, de bodemgesteldheid, de structuur van de wijnbouw, de gebruikte druivenrassen en de belangrijkste producenten.
Er wordt opnieuw veel geproefd en beoordeeld.
- De verschillende wijngebieden, druivensoorten en belangrijke wijnhuizen buiten Frankrijk met hun eigenschappen.
- Bewaren en serveren van deze wijnen.
- Professioneel proeven van wereldwijnen.
Een greep uit ons aanbod
- In Duitsland gaan we op zoek naar topwijnen van de meest ondergewaardeerde druif ter wereld, de riesling.
- In het bergklimaat van Oostenrijk en Zwitserland verbazen we ons over de kruidige frisheid van de grüner Veltliner en de ingehouden floraliteit van de amigne.
- Via Oost-Europa (Hongarije met zijn Tokay) komen we in de onvoorstelbare wijnpuzzel Italië, op zijn eentje goed voor 1000 verschillende wijndruiven.
- Later volgt de Iberische parel Tempranillo waarbij we ook het geheim van de Sherry ontsluieren.
- Een ander juweel vinden we in Portugal met de Touriga Nacional.
- En hoe zit dat nu met die zoete Porto en de verborgen schat Madeira?
- We verkennen ook Zuid-Afrika, Californië, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië.
Vermoeiend? Nee hoor, wel een ontzettend boeiende wereldreis!
We halen voortdurend energie en inspiratie uit dat vaak ongrijpbaar mysterie, afkomstig uit druiven, de eeuwig verbazende wijn.
Deze module komt uit de opleiding “Sommelier”.
Dendermonde
Begijnhoflaan 1
Deel 4: Wereldwijnen (maandagavond)cursusnummer: 20240226Startdatum: 09/09/2024 - Einddatum: 16/06/2025Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.
Dag | Uur | Lesplaats | Lokaal |
---|---|---|---|
ma 09/09/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 23/09/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 07/10/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 21/10/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 25/11/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 09/12/2024 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 13/01/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 27/01/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 10/02/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 24/02/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 10/03/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 24/03/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 28/04/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 12/05/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 26/05/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
ma 16/06/2025 | 18:15 - 21:50 | Dendermonde - Begijnhoflaan 1 | 0.06 - Koken* |
Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.
Om te kunnen starten in Wijn en gastronomie moet je geslaagd zijn voor de 3 voorgaande modules:
- Initiatie wijnkennis en -degustatie
- Kennis en degustatie Franse wijnen
- Kennis en degustatie Europese wijnen
Inschrijvingsgeld
- Cursusgeld: € 120
- Verminderd cursusgeld: € 24
Studiekosten
- 6 degustatieglazen (circa € 25) + spuwemmer (circa € 15 euro). Deze kunnen gedurende de volledige opleiding gebruikt worden.
- We vragen een bijdrage voor de gedegusteerde wijnen van circa € 15 per les.
- Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.
Gespreide evaluatie
CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.
Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.
Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.
Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.
Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.