Deel 4: Verlichting en domotica [30% e-learning]

Deel 4: Verlichting en domotica [30% e-learning]Later gepland

Montage en aansluiting verlichting (20 lestijden) + Montage en aansluiting domotica (40 lestijden)

Verlichting
In deze cursus ga je praktisch aan de slag: je leert zelfstandig een verlichtingsinstallatie monteren en aansluiten. Je zet leidingtracés uit voor kabelgoten en kabels, je maakt verdelingen van het stroomnetwerk naar de verschillende lichtpunten en je raadpleegt technische bronnen zoals eendraadschema’s, situatieschema’s, technisch dossiers en handleidingen.
Railsystemen, transformatoren of voorschakelapparatuur plaatsen en aansluiten? Samen met onze leerkracht krijg je deze vaardigheden stuk voor stuk onder de knie.

Domotica
Of het nu kabels en outlets zijn voor telefonie, audio of TV- en datadistributie, je leert de nodige bekabeling voor domotica aanbrengen sluit toestellen aan in woningen en kantoorgebouwen:

 • Kabels en outlets voor telefonie, audio, TV- en datadistributie aanbrengen en aansluiten
 • Telefoons, TV en aanverwante toestellen zoals bv. modem, parlofoon of videofoon aansluiten
 • Componenten van domoticasystemen in woningen en kantoorgebouwen (garagepoortopeners, rolluikbediening, …) aansluiten

Ook de aansluiting met beveiligingssystemen en de elektrische installatie komt aan bod.


Deze modules komen uit de opleiding “Elektrotechnisch installateur”.

Om in deze cursus te starten, raden we voorkennis aan: je bent geslaagd in Deel 1: Basis elektriciteit, Deel 2: Basisschakelingen en Deel 3: Bordenbouw. Je kan ook instappen als je je voorkennis kan bewijzen via andere geldige studiebewijzen of als je slaagt in een vrijstellingsproef.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 6.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Klein werkmateriaal: werkkoffer, set geïsoleerde schroevendraaiers, geïsoleerde tangen (combinatietang + zijsnijtang), ontmantelingsmes, striptang, multimeter (geraamde kostprijs circa € 200).
 • PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen): veiligheidsschoenen (circa € 55).
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

De aankoop van alle materiaal wordt in de eerste lessen besproken en kan doorheen de volledige opleiding verder gebruikt worden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...