Deel 2: Advanced programming met Java

Deel 2: Advanced programming met JavaLater gepland

Specifieke ontwikkelomgeving: eenvoudige functionaliteiten (60 lestijden)

Met Start to program (Basis programming met Java) heb je de eerste stappen in de Java-wereld gezet en dit proeft naar meer!

In dit onderdeel gaan we dieper in op de noodzakelijke frameworks die een efficiënte manier van programmeren ondersteunen. Eén van de bekendste namen is het Spring framework. Dit framework heeft zo veel furore gemaakt dat zowat alle andere tools geïntegreerd zijn of erop verder bouwen. Spring helpt ons snel aspecten te gebruiken die anders veel tijd zouden vragen. Overtollige en soms moeilijke elementen die noodzakelijk zijn voor een correcte werking van het geheel, worden eenvoudig aangeboden: langs alle kanten worden we geholpen om correct en snel de juiste code te schrijven.

Een ander concept is het gebruik van Unit Testen. Het is ondenkbaar dat een ontwikkelaar geen enkele fout zal maken. Langs de andere kant wenst men software zonder fouten. Deze tegenstrijdigheid moeten we snel oplossen om tot kwalitatieve code te komen. JUnit is een van de marktleiders in deze sector en in het kader van deze opleiding gaan we dit uitvoerig introduceren.

Op het einde van dit onderdeel heb je een brede maar toch praktische kennis van de basis Java-wereld.

Onderwerpen:

 • JUnit
 • Mocking
 • Spring
 • Architectuur

Om in te stappen in deze opleiding moet je geslaagd zijn voor Deel 1: Basis programming met Java. M.a.w. we gaan uit van een goede basiskennis van de basis Java-elementen. Je kan je je voorkennis ook bewijzen via andere diploma’s, attesten of je kan een vrijstellingsproef afleggen.

Een elementaire kennis van het Engels is aangeraden maar geen echte must.

De logische volgorde tussen de verschillende modules zal je moeten respecteren. Deze onderdelen worden modulair aangeboden en kan je per 3 gedurende 2 jaar afwerken:

 • 1e jaar: deel 1 + 2 + 3
 • 2e jaar: deel 4 + 5 + 6

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 5.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …
 • Community Edition IntelliJ (gratis online cursus)
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...