Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis

Initiatie wijnkennis en -degustatie (80 lestijden)

Je leert de professionele vaardigheden en technieken om wijn te proeven en te beoordelen. Je gaat druivensoorten degustatief onderscheiden en begrijpt wat de kwaliteit van een wijn bepaalt. Er is aandacht voor serveertechnieken en het beroep van sommelier.

 • De reglementering en algemene wetgeving van wijn.
 • Het werk in de wijngaard en het vinificatieproces.
 • De kwaliteitsfactoren.
 • De bewaring van wijnen.
 • De degustatie van wijnen op een correcte manier.
 • Het serveren van wijn.
 • De verschillende flessen, de soorten kurken en de soorten glazen.
 • De kenmerken van basiscépages.

Deze module komt uit de opleiding “Sommelier”  behalve in Hamme, daar komt deze module uit de opleiding “Kelner”.

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis    (donderdagavond en zaterdagnamiddag)cursusnummer: 222306378 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Hamme

Verbindingsstraat 66

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis    (woensdagavond en zaterdagnamiddag)cursusnummer: 222306628 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Lokeren

Groendreef 31

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis    (woensdagavond)cursusnummer: 222307011 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Temse

Schoolstraat 17 A

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis    (dinsdagavond en zaterdagnamiddag)cursusnummer: 222306523 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Wetteren

Noordlaan 10

Deel 1: Wijnkennis en -degustatie basis    (dinsdagavond en zaterdagnamiddag)cursusnummer: 222306528 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Iedereen kan starten in Wijnkennis en -degustatie basis.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24

Studiekosten

 • Het cursusmateriaal staat op het ELO (e-learning omgeving) en kan je gratis downloaden.
 • 6 degustatieglazen (circa € 25) + spuwemmer (circa € 15 euro). Deze kunnen gedurende de volledige opleiding gebruikt worden.
 • We vragen een bijdrage voor de gedegusteerde wijnen van circa € 10 per les.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...