Deel 1: Bierkennis en –degustatie basis

Deel 1: Bierkennis en –degustatie basis

Initiatie bierkennis en -degustatie (80 lestijden)

In dit eerste deel maken we je wegwijs in de wetenschap van het bier. We bespreken uitvoerig de benodigde grondstoffen, het mout- en brouwproces, de gistingswijzen en de verschillende biertypes. Je leert hoe je bier correct moet bewaren, schenken, proeven en beoordelen.

  • De ingrediënten van bier en hun functie
  • Factoren die de kwaliteit van het bier bepalen
  • Hoe wordt bier gebrouwen en gebotteld?
  • De verschillende biertypes
  • Verplichte en niet-verplichte vermeldingen op een etiket
  • Bewaarmethodes

En zeker ook: professioneel degusteren/proeven! Aan de hand van een achttal bieren per avond zal je ook de theorie in praktijk omzetten. Je leert je zintuigen (ogen, neus en mond) gebruiken om de basissmaken te onderscheiden.


Deze module komt uit de opleiding “Sommelier”.

Lokeren

Groendreef 31

Deel 1: Bierkennis en –degustatie basis    (dinsdagavond en zaterdagvoormiddag)cursusnummer: 20240206
Startdatum: 03/09/2024 - Einddatum: 10/06/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 16/11/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Iedereen kan starten in Bierkennis en -degustatie basis.

Inschrijvingsgeld

  • Cursusgeld: € 120
  • Verminderd cursusgeld: € 24

Studiekosten

  • De leerkracht gebruikt een eigen cursus.
  • We vragen een bijdrage voor de gedegusteerde bieren van circa € 10 per les.
  • Tijdens de cursus bezoeken we ook brouwerijen en horecazaken. De kostprijs hiervan is niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen.
  • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...