Deel 1: Basis programmeren met Arduino (100% e-learning)

Deel 1: Basis programmeren met Arduino (100% e-learning)

Start to program (60 lestijden)

Arduino is een combinatie van hardware en software speciaal ontwikkeld voor beginnende ontwikkelaars en voor iedereen die geïnteresseerd is in het creëren van interactieve projecten of een geautomatiseerde omgeving. Arduino laat je toe om te werken met licht, beweging, geluid, GPS, camera’s, het internet en zelfs je smartphone of TV. Zo wordt de Arduino al snel het brein achter jouw volgende project.

Stapsgewijs leer je niet alleen de krachtige microcontroller en bijhorende componenten van Arduino kennen, je leert deze microcomputer ook controleren door de eerste stappen te zetten in het programmeren en het computationeel denken. Je leert wat een programma is en hoe je jouw project kan opsplitsen in eenvoudige delen.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat zijn de basisprincipes van programmeren, je leert het systeem en de functies achter een programma.
 • Je krijgt inzicht in de processen achter het computationeel denken.
 • Je leert een eenvoudig programma maken, wijzigen en testen.
 • Je leert een juiste logica volgen bij de opbouw van een programma.
 • Je gaat fouten opsporen en oplossen.
 • Je leert hoe je een programma kan documenteren.
 • We starten met de programmeertaal C/C++.

Arduino:

 • Inleidende begrippen in verband met Arduino en zijn componenten
 • Arduino programmeren in Arduino IDE en Atmel Studio
 • Wat is een microcontroller en zijn interne werking?
 • Digitale outputsignalen: Hoe kan Arduino de wereld aansturen? Het aansturen van een LED, een motor, …
 • Digitale inputsignalen en werken met sensoren: potentiometers, LDR, temperatuursensor, druksensoren, snelheidsensor, hoogtemeter …
 • Arduino libraries

We starten met eenvoudige voorbeeldprojecten en eindigen met een project dat je zelf kiest. Dit kan gaan van een eenvoudig probleem waarvoor je een oplossing wenst te ontwikkelen, bv. via Arduino een watertank vullen en het waterniveau meten. Je kan ook kiezen voor een project met plezier: een elektronisch spel of een “Obstacle Avoiding Robot” die gestuurd wordt door middel van een Arduino. Naargelang de vraag maken we deze projecten individueel of in groepjes. Sowieso leren we bij van elkaar.

De bedoeling is ons project te assembleren, de code te implementeren en het concept te finetunen.

Voor dit eerste deel van de opleiding is geen voorkennis programmeren en/of elektronica vereist. We beginnen vanaf nul en bouwen stapsgewijs op.


Deze cursus wordt in 100% e-learning georganiseerd.

 • Dit betekent dat de leerstof in afstandsonderwijs via Teams (2/3) en een elektronisch leerplatform (1/3) wordt aangeboden, begeleid en geëvalueerd.
 • Deze cursus worden georganiseerd per semester, van begin september tot eind januari (semester 1), of van februari tot eind juni (semester 2).

Voor vragen of meer info kan je mailen naar wim.verlinden@cvofocus.be


Deze module komt uit de opleiding “ICT Programmeren”.

Lokeren

Groendreef 31

Deel 1: Basis programmeren met Arduino (100% e-learning)    (dinsdagavond)cursusnummer: 222306970 - Uiterste inschrijvingsdatum is verstreken.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Er is geen voorkennis programmeren en/of elektronica vereist voor deze opleiding. We beginnen deze opleiding vanaf nul en bouwen stapsgewijs op. Een zekere voorkennis van het gebruik van een computer is wel nodig, zoals het vlot werken met de verkenner (mappen en bestanden) en het opslaan en openen van bestanden.

 

Inschrijvingsgeld

Cursusgeld: € 90
Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • Een starterkit, enkele sensoren en motorkit – richtprijs circa € 75.
 • Het cursusmateriaal en de oefeningen worden op het ELO (e-learning omgeving) geplaatst en kan je gratis downloaden.
 • Om vlot thuis te kunnen oefenen, raden we ook een USB-stick aan (circa € 10).

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...