De kracht van beeldtaal [25% e-learning]

De kracht van beeldtaal [25% e-learning]

Beeldtaal analyseren en toepassen (80 lestijden)

In deze module
… gaan we dieper in op fotografie als creatief en verhalend medium. Je leert een beeld opbouwen, rekening houdend met compositie en de verschillende beeldelementen. Er is veel aandacht voor het aspect beeldtaal waardoor je zowel naar inhoud als naar vorm leert werken.

Je leert
… beelden analyseren en foto’s binnen een kunststroming van de fotogeschiedenis situeren.
We belichten de oude meesters, maar ook hedendaagse fotografen, actuele fotografie en tendensen. De verschillende thema’s, genres en fotografische stijlen passeren zo de revue. Als fotograaf sta je immers altijd op de schouders van onze voorgangers.

We kijken ook naar andere kunstvormen om de mogelijke wisselwerking met fotografie doorheen de geschiedenis te herkennen.

Tenslotte staan we stil bij de technische evolutie in fotografie en de invloed hiervan op het medium. We ontdekken samen verschillende fotografische processen en hoe deze vandaag de dag (al dan niet digitaal) kunnen worden toegepast.

Dit helpt je
…. om je manier van waarnemen, je inspiratie en inzichten te verbreden en bewust op zoek te gaan naar een eigen stijl. Door met eigen portfolio te starten en daarover klassikaal de discussie aan te gaan, ga je je eigen artistieke praktijk en taal ontwikkelen en uitdiepen.

Op ons programma:

 • Opnames en beelden analyseren met nadruk op compositie, inhoud en creatie
 • Ontstaan en ontwikkeling van het medium fotografie
 • Genres, stijlen, thema’s en stromingen in de fotografie
 • Voorstelling van iconische foto’s en fotografen
 • Factoren die de kijkervaring en voorstelling van beelden beïnvloeden
 • Beeldtaal en taal van de fotografie: compositie- en kleurenleer
 • De menselijke waarneming
 • Semiotiek. Wat kunnen foto’s zijn of vertellen? Hoe kijken we naar beelden en naar het waarheidsgehalte van beelden?
 • Gemaakte foto’s analyseren en bespreken
 • Doordacht selecteren van beelden maken met het oog op presentatie
 • Een eigen portfolio opstarten

Opdrachten
Bij de start krijg je verschillende opdrachten waaraan je kan werken gedurende de hele cursus. De leerkracht begeleidt je hierbij via het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart, geeft regelmatig feedback en stimuleert je om je creativiteit verder te ontwikkelen.

Op stap
We gaan ook op uitstap, in samenspraak bezoeken we een aantal tentoonstellingen die nauw aansluiten bij de inhoud van deze cursus.


Deze cursus wordt in e-learning georganiseerd.
Dit betekent dat een deel van de leerstof in afstandsonderwijs wordt aangeboden, begeleid en geëvalueerd. We voorzien een aantal contactlessen met zeker een opstart- en afsluitmoment op het einde van de cursus. Je vindt de data in het uurrooster.


Deze module komt uit de opleiding “Vakfotograaf”.

Dendermonde

Begijnhoflaan 1

De kracht van beeldtaal [25% e-learning]    (dinsdagavond)cursusnummer: 20240625
Startdatum: 10/09/2024 - Einddatum: 21/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 15/10/2024.

Donck – Koning Boudewijnlaan 63 A

De kracht van beeldtaal [25% e-learning]    (dinsdagnamiddag)cursusnummer: 20240626
Startdatum: 10/09/2024 - Einddatum: 21/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 15/10/2024.

Temse

Schoolstraat 17 A

De kracht van beeldtaal [25% e-learning]    (donderdagavond)cursusnummer: 20240760
Startdatum: 12/09/2024 - Einddatum: 23/01/2025
Uiterste inschrijvingsdatum is 17/10/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

 • Om deze cursus te kunnen volgen, heb je best al een goede basiskennis van fotografie. Zo ben je verzekerd van een goede fotografische kennis en kan je het maximale uit deze module Beeldtaal analyseren en toepassen halen.
 • Daarnaast verwachten we ook een goede computerkennis, zowel voor het digitale beheer van je fotoarchief als voor het openen, opslaan en beheren van bestanden.
 • Je kan ook instappen op basis van andere attesten of een vrijstellingsproef afleggen als je over de nodige voorkennis zou beschikken.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 8.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Wat heb je nodig om te starten?
  Op voorhand iets aankopen hoeft niet, je vakleerkracht zal informatie geven over het geschikte materiaal.

  • Een digitale systeemcamera of spiegelreflex met een standaard zoomlens. Tijdens de cursus leer je het effect van het brandpuntsafstand op je foto waardoor je doordacht een keuze kan maken tussen lenzen met andere brandpuntsafstanden.
  • Een eigen computer / laptop waarop je foto’s kan bewerken. Deze computer heeft bij voorkeur met 16 GB RAM-geheugen zodat je vlot beeldbewerkingssoftware kan gebruiken.
  • Heb je geen laptop die je naar de les kan meebrengen? Dan raden we een externe harde schijf aan om je foto’s op de klascomputers te kunnen bewerken (circa € 60).
  • Adobe Lightroom Classic voor het bewerken van je foto’s en het beheer van je fotoarchief. Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnementstarieven op de Adobe software. Klik hier. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij je vakleerkracht.
 • Het digitaal lesmateriaal kan je downloaden via de elektronische leeromgeving van het CVO.
 • We gaan ook op foto-uitstap naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer. Eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

In CVO Focus kan je inschrijven op 2 manieren

Online via de website

 • Bij een online inschrijving zal je altijd het volledige standaard inschrijvingsgeld met bancontact moeten betalen.
  Betalen met een creditkaart (VISA, Mastercard, … is niet mogelijk).
 • Als je recht zou hebben op verminderd inschrijvingsgeld of kan genieten van het maximumbedrag van 300 euro per aparte opleiding, raden we aan om persoonlijk te komen inschrijven aan één van onze balies.

Nu online inschrijven


Persoonlijk aan één van onze balies – klik hier voor onze locaties en openingsuren

 • Bij je inschrijving breng je standaard mee:
  • een bancontactkaart of opleidingscheques als betaalmiddel – we aanvaarden geen cash geld,
  • de nodige attesten voor vermindering of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld. Deze documenten mogen niet ouder dan 1 maand zijn op het moment van de inschrijving.
  • een kopie van je diploma, (deel)certificaat, getuigschrift of attest – als je in een vervolgmodule wil starten.

Bezig met zoeken...