Cybersecurity 2 – Networks

Cybersecurity 2 – NetworksLater gepland

Specialisatie netwerkbeveiliging (60 lestijden)

Hoewel nog maar weinigen twijfelen aan de noodzaak van netwerkbeveiliging, ontbreekt het op veel plaatsen aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om die beveiliging ook daadwerkelijk te realiseren.
In deze vervolgmodule leer je hoe je bestaande beveiligingstechnologieën, -producten en -oplossingen kan implementeren. Je ontdekt hoe je een netwerk tegen aanvallen van binnen en buitenaf kan beveiligen, inclusief een basis van ethical hacking.
Ook deze cursus is heel praktisch gericht en per hoofdstuk op dezelfde manier opgebouwd: na een inleiding bespreken we grondig de bedreiging en de oplossing, om in de laatste fase de oplossing in een practicum uit te voeren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Digitale certificaten: web of trust, OpenPGP, public key infrastructure
 • Security-analyse: computer analyseren, netwerkverkeer analyseren
 • Software en hardware voor de beveiliging van een netwerk configureren
 • Firewalls beheren en filters toepassen
 • Beveiligde internetverbindingen (HTTPS en FTPS implementeren)
 • Servers configureren en beveiligen
 • Netwerkverkeer beveiligen: netwerkaansluiting en – verbinding beveiligen
 • Een VPN-server installeren
 • Een Intrusion Detection System installeren en configureren

We gebruiken het materiaal van de CISCO-website i.v.m. de beveiliging van je PC. Hiermee kan je de relevante digitale badges behalen.


Deze module komt uit de opleiding “Netwerktechnicus”.

 

Om te kunnen instappen in deze cursus moet je geslaagd zijn voor geslaagd zijn voor Cybersecurity 1 – Essentials of een gelijkwaardig attest kunnen voorleggen. Je kan ook je voorkennis bewijzen door een vrijstellingsproef af te leggen.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 90
 • Verminderd cursusgeld: € 18

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 6.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, … Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • De volledige leerstof staan online op de CISCO-website.
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...