Basis bloemschikken 1

Basis bloemschikken 1

Basistechnieken bloemschikken en materiaalkennis 1 (80 lestijden)

Iedereen kan starten in deze basiscursus waar je verschillende schikkingen leert: biedermeier, ajourbiedermeier, parallel- en cascadeschikking, bladapplicatie, op draad zetten, … Deze belangrijke basistechnieken verwerken we in een groot aantal thematische schikkingen. Samen ontwerpen we creatieve composities met natuurlijke materialen zoals bloemen, bladeren en vruchten.

 • Je maakt bloemstukken, kransen, guirlandes, …
 • Stap voor stap leer je de basistechnieken van blad en bloem op draad zetten, krammen en spelden.
 • Je leert hoe je bollen en halve bollen in piepschuim op verschillende manieren met bladeren kan bekleden (bladapplicatie).

Met extra interessante informatie over de verzorging en bewaring van afgewerkte bloemstukken en snijbloemen, kleurenleer en plantenleer.

Enkele leuke werkstukken:

 • Verschillende soorten biedermeiers (ronde bloemrijke bloemschikkingen) gemaakt in een schaal of een vaas, een stijlvolle tafeldecoratie, een mooi paasbloemstuk
 • Een bloementaart op groen steekschuim (ajour biedermeier)
 • Een voorjaarsschikking met lentebloeiers
 • Een feestelijke guirlande op koord of op draad,…

Deze module komt uit de opleiding “Florist”.

Dendermonde

Donck – Koning Boudewijnlaan 63 A

Basis bloemschikken 1    (maandagavond, woensdagavond en vrijdagavond)cursusnummer: 232409071
Startdatum: 13/11/2023 - Einddatum: 10/06/2024
Uiterste inschrijvingsdatum is 22/01/2024.

Alle lesdagen en -locaties zijn vermeld onder voorbehoud en kunnen om organisatorische redenen altijd worden gewijzigd. Het aanbod wordt jaarlijks vernieuwd en geoptimaliseerd.

Er is geen voorkennis vereist.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 10.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Je hebt een basisset van circa € 30 nodig die je ook in alle vervolgcursussen opnieuw kan gebruiken: met bv. een bloemenschaar, mesje, draadtang, snoeischaar, krammen, etalagespelden.
 • Als ondersteuning gebruiken we ook een kleurenkaart van circa € 7.
 • Per les kan je rekenen op circa € 20 voor bloemen en materiaal, dat je zelf kan aankopen in een bloemenzaak of gewoon meebrengen uit je eigen tuin.
 • Het digitaal lesmateriaal staat op Teams (e-learning omgeving) en kan je daar downloaden.

Alle aankopen worden tijdens de eerste lessen besproken.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...