Actie [25% e-learning]

Actie [25% e-learning]Later gepland

Actie ( 80 lestijden)

In deze cursus
… maak je kennis met journalistieke en reportagefotografie. Hoe ga je aan de slag bij straatfotografie? Hoe maak je een boeiende reportage? Hoe bereid je je voor op het fotograferen van een evenement? Hoe bouw je een goede fotoreeks op?
Je ervaart hoe het is om een fotoreportage te maken en hoe je snel inspeelt op vaak vluchtige en eenmalige omstandigheden.

Je leert
… hoe je met behulp van foto’s een duidelijk verhaal vertelt en een gebeurtenis goed in beeld brengt. Je ontdekt hoe je prospectie doet en hoe je uit een veelheid aan beelden een fotoreeks opbouwt. Een gebeurtenis fotograferen is immers één ding, een goede selectie maken van de beste foto’s is minstens even belangrijk voor het uitwerken van een geslaagde fotoreportage of een documentaire.

Op het programma:

 • Fotograferen op locatie
 • Aandacht voor compositie en inhoud bij het maken van een fotoreportage
 • Voorbereiding van een reportage
 • Het gebruik van de reportageflitser op locatie
 • Een fotoreeks opbouwen in functie van een verhaal/reportage
 • Bewegende beelden opnemen en monteren

Groeien in creativiteit door leuke opdrachten
Bij de start krijg je verschillende opdrachten waaraan je kan verder werken gedurende de hele cursus. We werken zowel in groepsverband als zelfstandig naar een afgewerkt eindresultaat.
De leerkracht begeleidt je in het aanleren van verschillende technieken en inzichten, brengt je vorderingen in kaart en geeft regelmatig feedback. Hij gaat je vooral stimuleren om je creativiteit verder te ontwikkelen.

Op stap
We brengen de opgedane kennis ook in de praktijk. We gaan op uitstap en in samenspraak bezoeken we evenementen waar je kan oefenen en je fotografietalent kan ontwikkelen.


Deze module komt uit de opleiding “Vakfotograaf”.

 • Om deze cursus te volgen, heb je de 5 basismodules uit de opleiding Vakfotograaf met succes doorlopen: Starten met fotograferen, Toegepaste fotografie en foto’s optimaliseren, Verlichtingstechnieken, Beeldtaal analyseren en toepassen en Beeldbewerking. Zo heb je een grondige kennis van fotografie, fotobewerking en beheer van je fotoarchief waardoor je het maximale uit deze cursus kan halen.
 • Daarnaast verwachten we ook een goede computerkennis, zowel voor het digitale beheer van je fotoarchief als voor het openen, opslaan en beheren van bestanden.
 • Je kan ook instappen op basis van andere attesten of een vrijstellingsproef afleggen als je over de nodige voorkennis zou beschikken.

Inschrijvingsgeld

 • Cursusgeld: € 120
 • Verminderd cursusgeld: € 24
 • Volg je een module voor de 4de keer binnen 6 schooljaren, dan betaal je verhoogd inschrijvingsgeld. Meer info kan je nalezen op Inschrijvingsgeld en -kosten. Bij twijfel contacteer je best ons secretariaat.

Studiekosten

 • Cursusmateriaal (verplicht bij elke inschrijving): € 8.
  Dit bedrag is afhankelijk van de opleiding en omvat de kostprijs voor o.m. kopieën, grondstoffen en (digitaal) materiaal dat je in de lessen gebruikt of verbruikt, software, platformen, diensten, …  Aanvullend vind je hieronder een opsomming van andere benodigdheden die hierin niet zitten vervat.
 • Wat heb je nodig om te starten?
  Op voorhand iets aankopen hoeft niet, je vakleerkracht zal informatie geven over het geschikte materiaal.

  • Een digitale systeemcamera of spiegelreflex waarmee je ook korte video-opnames kan maken.
  • Een zoomlens. Tijdens de cursus leer je het effect van het brandpuntsafstand op je foto waardoor je doordacht een keuze kan maken tussen lenzen met andere brandpuntsafstanden.
  • Een externe reportageflits.
  • Een eigen computer / laptop waarop je foto’s kan bewerken. Deze computer heeft bij voorkeur met 16 GB RAM-geheugen zodat je vlot beeldbewerkingssoftware kan gebruiken.
  • Heb je geen laptop die je naar de les kan meebrengen? Dan raden we een externe harde schijf aan om je foto’s op de klascomputers te kunnen bewerken (circa € 60).
  • Adobe Lightroom Classic voor het bewerken van je foto’s en het beheer van je fotoarchief. Als cursist van CVO Focus geniet je van zeer voordelige abonnementstarieven op de Adobe software. Klik hier. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij je vakleerkracht.
 • Het digitaal lesmateriaal kan je downloaden via de elektronische leeromgeving van het CVO
 • We gaan ook op foto-uitstap naar diverse locaties. De verplaatsingen gebeuren met eigen vervoer. Eventuele kosten zijn ten laste van de cursist.

Gespreide evaluatie

CVO Focus kiest overtuigd voor een evaluatiesysteem zonder examens. Evaluaties worden gespreid over de cursus aangeboden.

Waarom gespreide evaluatie?
We evalueren op geregelde basis stukken leerstof. Gedurende de cursus zal je dus regelmatig opdrachten krijgen. Op deze manier kunnen we je goed opvolgen en de lessen bijsturen indien noodzakelijk. Tegelijkertijd stimuleren we je ook om de leerstof regelmatig te bekijken en zo vermijden we onnodige stress op het einde van de cursus.

Waarom evalueren?
Opdrachten zijn een belangrijke bron van informatie voor de leerkracht. Hebben mijn cursisten de leerstof begrepen? Hebben ze een bepaalde vaardigheid onder de knie? Behalen ze de vooropgestelde leerdoelen van de cursus?
Voor jou als cursist is het een stimulans om de leerstof regelmatig bij te houden. De resultaten geven je een idee van wat je al kan.

Opgelet!
Ben je te vaak afwezig bij deze opdrachten tijdens de les, en zijn er dus te weinig gegevens om je te beoordelen? Dan kan het centrum beslissen dat je niet geslaagd bent voor de cursus.

Deze cursus zit momenteel niet in ons aanbod of de inschrijvingsperiode is hiervoor verstreken.
Voor meer info kan je steeds terecht bij één van onze medewerkers.

Bezig met zoeken...