Cursisten op stap doorheen hedendaagse fotografie

Cursisten op stap doorheen hedendaagse fotografie

Onze vakexperts en enthousiaste leerkrachten namen hun cursisten Fotografie op sleeptouw en verkenden samen een aantal boeiende expo’s waarover Filip en Geert graag vertellen.

De drie tijdelijke tentoonstellingen die we bezochten, belichtten elk diverse aspecten van de hedendaagse fotografie. Omdat we altijd voortbouwen op het werk van onze voorgangers, biedt inzicht in het verleden een houvast om eigen werk te kaderen.

In het Fotografiemuseum van Charleroi dook onze groep in de rijke geschiedenis van de fotografie. Van de pioniers in de vroege periode, de krachtige beelden uit de 20e eeuw tot de hedendaagse fotografie,… voor de cursisten Fotoanalyse was het een bijzonder boeiende leerschool waarin verschillende opdrachten aan bod kwamen. De dag werd afgesloten in het gezellige museumcafé waar we de indrukken even konden laten bezinken. Zie Fotografiemuseum | museumPASSmusées (museumpassmusees.be)

Fotobiënnale in Oostende bood onze cursisten Beeldtaal de kans om met heel uiteenlopend fotografisch werk in contact te komen, zoals dat van Mous Lamrabat, een Gentenaar van Marokkaanse origine die elementen uit de westerse en islamitische cultuur mooi laat clashen. Of het werk van Hannah Moens, een net afgestudeerd fotografe die volop voor analoge fotografie kiest. We volgden het buitenparcours en wisselden dat af met een aantal galerijen zoals die van Bart Ramakers, die ons een uitgebreide uitleg gaf bij het werk van Joel Witkin.

In de Sint-Pietersabdij van Gent bezochten we de expo Buitenmensen. Fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch brengt daarin het leven op het Belgische platteland in beeld. Hij reed 2.500 kilometer met een oude tractor, hij bouwde een beestenwagen om tot fotostudio en nam een drone en action camera mee op zijn avontuur. Hij luisterde naar de verhalen van mensen die er leven, met als resultaat niet alleen zwart-wit portretten maar een expo nokvol gevuld met beeld, video- en audio-opnames van het plattelandsleven in niet minder dan vijf Belgische regio’s en zijn bewoners. 

Deze expo’s inspireerden onze cursisten alvast tot eigen creatieve werkstukken, elk in zijn eigen stijl. Met dank aan onze vakfotografen en lesgevers, Filip en Geert!

Ben je geïnteresseerd in onze cursussen Fotografie?


Klik hier voor meer informatie. We starten met nieuwe cursussen vanaf eind januari 2024.

Bezig met zoeken...