Cursisten Nederlands ontdekken Lam Gods in Gent via AR-bril

Cursisten Nederlands ontdekken Lam Gods in Gent via AR-bril

In het najaar 2023 gingen de cursisten Nederlands van Dendermonde naar de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Ze hadden eerst het Wablieft boek “De rechtvaardige rechters” van Patrick Bernauw gelezen, deels in de klas en deels thuis. Het gaat over de diefstal van één van de panelen van het Lam Gods, een prachtig groots schilderij, geschilderd door de gebroeders Van Eyck.

Het schilderij hing in 1432 al in de Sint-Baafs Kathedraal maar het kende een bewogen geschiedenis. Eigenlijk is het een wonder dat we het schilderij vandaag in zijn originele pracht kunnen bewonderen. Het werd eerst gestolen door de Fransen, daarna deels doorverkocht en bijna verbrand door de Duitsers. Pas na Wereldoorlog II kwam het terug naar Gent.

De cursisten vertellen


Het schilderij is echt onwaarschijnlijk gedetailleerd. Je kan er uren naar kijken, je ziet telkens weer iets anders. We kregen een AR-bril (Augmented Reality-bril) en zo verschenen 3D-figuren en gebouwen voor onze ogen, we waanden ons in de 15de eeuw. Het was heel indrukwekkend. Op het einde zagen we dan eindelijk het echte Lam Gods.

In 2012 startte de restauratie zodat we nu het originele werk van Van Eyck kunnen zien.

Om terug te keren naar het boek dat wij lazen: het linkse paneel onderaan is niet het origineel van Van Eyck omdat dit werd gestolen in 1934. Sindsdien wordt er naar het paneel gezocht. De vermoedelijke dief is gestorven in Dendermonde. Daarom hebben ze ook daar gezocht. En ze blijven zoeken maar het blijft voorlopig een groot mysterie. Het boek is echt een aanrader! Niet te moeilijk en heel spannend. Je komt veel te weten over de symboliek van het schilderij.

Om af te sluiten en na te praten dronken we nog een koffie in het NT Gent (stadstheater) met zicht op de kathedraal. We hebben er allemaal van genoten, ook onze lerares Inneke J !

Met oprechte dank aan alle collega’s Nederlands voor anderstaligen voor de talloze inspirerende uitstappen waarmee jullie de lessen enorm verrijken!

Cursussen Nederlands Tweede Taal (NT2)


Vlot Nederlands leren lezen, praten en schrijven? Dat kan je leren in onze opleiding Nederlands Tweede Taal te Lokeren, Temse, Sint-Niklaas en Dendermonde, overdag of ’s avonds.

In aangename lessen die nauw bij je leefwereld aansluiten, leer je de Nederlandse taal stap voor stap. Een team van ervaren leerkrachten staan voor je klaar zodat je al snel een goed gesprek kan voeren, in onze maatschappij op pad kan, kan solliciteren,…

Klik op Nederlands tweede taal | CVO Focus voor meer informatie.

Bezig met zoeken...