Cursisten bezoeken wijndomein De Kluizen

Cursisten bezoeken wijndomein De Kluizen

Onze cursisten Wijnkennis gingen op zaterdag 7 mei samen met hun vakleerkracht op uitstap. Dit was een overweldigend succes: maar liefst 16 cursisten namen deel aan het bezoek op Wijndomein De kluizen. Ze wandelden eerst naar de wijngaard te Affligem en gingen daarna een kijkje nemen in de wijnmakerij te Aalst.

Wijnmaker Herman Troch richtte dit wijndomein op in 1997. Het domein heeft zijn wijngaard binnen de muren van de toenmalige abdij Maria Mediatrix in Affligem, de wijnmakerij is gelegen in de Broekstraat in Herdersem (Aalst).

Herman Troch vertelde hen alles over zijn levenswerk. De cursisten zagen hoe hun theoretische kennis uit de lessen in de praktijk werd omgezet. Ze konden de snoeiwijze van de wijnbouwer bekijken en de Amerikaanse onderstammen aanschouwen. Hij vertelde hen ook over zijn visie van het begrip “terroir” en ze konden kennis maken met een nieuw systeem waarmee Herman zijn druiven van vorst tracht te behoeden.

In de wijnmakerij werden ze rondgeleid langs de vele toestellen waar ze eerder in de lessen al hadden over geleerd zoals de wijnpers, de ontristingsmachine, de wijncuves waarin de alcoholische gisting plaatsvindt en de vatenkelder waar de wijn zijn houtopvoeding krijgt.

Het bezoek werd afgesloten met een degustatie van enkele wijnen van Domein De Kluizen waarbij iedereen de proef op de som kon nemen en de vele prijzen en vermeldingen die dit wijndomein ondertussen al gekregen heeft, kon aftoesten aan zijn of haar eigen smaak.

En de wijn werd gesmaakt! Getuige daarvan de talrijke flessen die bij afloop aangekocht werden.

Met dank aan vakleerkracht Peter van Haelter voor deze leerrijke en aangename uitstap!

Bezig met zoeken...