Creatieve verbeelding kent geen grenzen in de opleiding Creatief atelier

Creatieve verbeelding kent geen grenzen in de opleiding Creatief atelier

De afdeling Creatief atelier (Decoratief in de woning) gaat al een hele tijd mee en is ooit gestart onder een andere naam…


  • Romy: Dat klopt, in 1984 werd er in het toenmalige RLTO Lokeren een creatieve tekenafdeling opgericht. Dit was een driejarige opleiding met 3 lesavonden per week met klassieke tekentechnieken en onderwerpen. Tegen schooljaar 2000-2001 werd de afdeling omgevormd naar een meer creatieve kunstopleiding met naast het klassieke ook speciale, alternatieve en eigentijdse technieken en nieuwe trends. Ook kon men vanaf toen overdag een cursus volgen, de oplossing voor creatieve moeders met schoolgaande kinderen. Sinds 2014 heeft onze afdeling de naam Creatief atelier gekregen, we spreken nu ook over modules, maar het concept blijft hetzelfde: iedere cursist laten kennismaken met een waaier aan decoratieve en creatieve technieken.

Vandaag bestaat jullie team uit 3 praktijkleerkrachten


  • Romy: Het Creatief atelier durf ik met trots een beetje “mijn atelier” noemen. Het ontstaan van de afdeling tot wat het nu is, is ook mijn verhaal. Met de jaren groeide onze afdeling en nieuwe technieken waren een must om de afdeling populair te maken en te houden. Geregeld kwamen er nieuwe collega’s bij die onze afdeling verrijkten met hun vakkennis en persoonlijke visie op kunst en creativiteit. Ook dat deed Creatief atelier groeien tot wat ze nu is: een creatief atelier voor jong en oud, dat ik samen deel met mijn collega’s Ingrid en Karlien. Twee fantastische collega’s die met hart en ziel hun kennis doorgeven.
  • Ingrid: Voor mij is het intussen mijn 7de schooljaar, ik geef tekenen en schilderen. Het is zo fijn om tekeningen en schilderijen te zien ontstaan, je leert ook anders kijken naar de wereld om je heen. Elke les ontstaan er mooie en vaak onverwachte dingen. Je voelt elke keer opnieuw de creativiteit in het lokaal hangen.
  • Karlien: Ik heb zes jaar geleden een carrièreswitch gedaan naar het volwassenenonderwijs en heb daar nog geen moment spijt van. Aan volwassenen les geven die er zelf veel zin in hebben, daar krijg je zoveel voldoening van. Als ik zie hoe onze cursisten ontspannen en gelukkig na de les naar huis terugkeren na hun stresserende werkdag, dat maakt mij gelukkig.

Hebben jullie altijd al de creatieve richting bewandeld?


  • Romy: Ja, ik ben in 1981 afgestudeerd als regent Plastische Kunsten. Ik ben meteen aan het werk gegaan als leerkracht Plastische Opvoeding om dan vanaf 1984 les te geven in het avondonderwijs. Naast het creatieve heb ik ook 25 jaar deel uitgemaakt van het administratief team van dit centrum. Ook thuis blijf ik aan de slag, creativiteit zit gewoon in mijn genen. Combineren van materialen en technieken vind ik super, het levert soms de gekste creatieve resultaten op.
  • Ingrid: Toch wel, mijn studies na het secundair waren Cultuurwetenschappen en Schilderkunst. Ik heb doorheen mijn carrière verschillende jobs gedaan, ook voor een VZW gewerkt, maar altijd met het oog op het creatieve. Als leerkracht is mijn verhaal pas begonnen bij CVO Focus zeven jaar geleden.
  • Karlien: Ik heb in een ver verleden de opleiding grafisch vormgever afgerond en vervolgens 10 jaar bij een uitgeverij gewerkt. Ondertussen ben ik jarenlang opleidingen blijven volgen aan de academie in Aalst voor beeldhouw- en schilderkunst. Ik heb ook de cursus basis creatief en glaskunst/keramiek aangevat bij mijn collega en mentor Romy. Door die laatste opleidingen besloot ik meer te doen met kunst en gaf ik verschillende soorten workshops. Toen ik zes jaar geleden de vacature zag verschijnen voor leerkracht juwelen, begon het te kriebelen om deze richting uit te gaan. Door de goede ondersteuning van Romy ging alles vanzelf en vond ik mijn weg als vakleerkracht in de cursussen juwelen, interieurtrends en upcycling.

Om af te sluiten nog leuke anekdotes die jullie willen vertellen?


  • Karlien: Momenteel zijn er nog altijd cursisten die vroeger mijn medecursisten waren, het is wel grappig dat ik nu mijn kennis aan hen kan overbrengen. Ik sta regelmatig versteld van de creaties van cursisten, ook ik leer nog altijd van hen. En de enkele mannelijke cursisten die ik heb, zorgen voor wat tegenwicht … alhoewel…
  • Ingrid: Elke les is leuk, het is werken met je zintuigen, handen en ogen, gewoon genieten van iets moois en dat zelf kunnen maken.
  • Romy: In de 40 jaar onderwijs ben ik ook coördinator geweest van de praktijkafdelingen, de harde sector zoals fietsenmaker, houtbewerking, sanitair, lassen, … Ook door hen leerde ik veel technieken en materialen kennen die ik graag in mijn lessen toepaste. Een hele leuke ervaring hiervan waren de outfits tijdens een modehapping waarbij ik kostuums ontwierp in hout en metaal gecombineerd met fiets- en sanitaire hulpstukken. Een fantastische ervaring!

Veel dank aan onze creatieve duizendpoten voor dit leuke interview en voor hun jarenlange, enthousiaste inzet om deze opleiding succesvol uit te bouwen!

Bezig met zoeken...