Collega Sarah publiceert een jeugdboek

Collega Sarah publiceert een jeugdboek

Omdat leuke lezers ook een medaille verdienen

Voor onze nieuwe rubriek “Focus op talent” gaan we op zoek naar de vele talenten binnen ons centrum bij onze cursisten, maar ook bij onze personeelsleden.

Zo mag Sarah Verhasselt, leerkracht Nederlands voor anderstaligen (NT2) de spits afbijten. Ze heeft haar eerste jeugdboek ‘De verdwenen medaille’ voorgesteld en vertelt graag hoe ze hiertoe gekomen is.

De verdwenen medaille is het debuut van Sarah Verhasselt bij Phoenix Books. Het is een spannend en grappig jeugdboek voor iedereen vanaf 10 jaar.

Hannah verhuist met haar mama naar oma Ida in Distelveen. Midden in het schooljaar. Zal ze er wel nieuwe vrienden kunnen maken? Algauw heeft ze andere problemen. Tijdens de rommelmarkt in Distelveen verdwijnt oma’s kostbare medaille. Hannah gaat meteen op onderzoek uit. Ze maakt kennis met haar rare buren en met een steeds terugkerend slangensymbool … Lukt het haar om de medaille terug te vinden?

Is een droom uitgekomen dat je een jeugdboek kon schrijven?


Sarah: Eigenlijk wel, als kind was ik al enorm veel bezig met boeken lezen, ik ging elke week met de fiets naar de bib, de bibliothecaris kende me na een tijdje wel goed. Ook wanneer er in de lagere school een auteur langskwam, was ik altijd geboeid en dat deed me alleen maar meer dromen over een eigen boek.

Hoe ben je begonnen met schrijven?


Sarah: Toen ik een jaar of 24 was, na mijn afstuderen heb ik een eerste probeersel geschreven wat nooit is uitgegeven. Kort erna zag ik dat uitgeverij Averbode een verhalenwedstrijd hield, daar heb ik me voor ingeschreven en ik eindigde bij de laatste vijf beste verhalen. Kinderen zijn de leukste jury, want zij mochten het beste verhaal kiezen en dat werd het mijne! Het verhaal ‘Een miljoen voor middernacht’ werd uitgegeven als Vlaams Filmpje.
Het jaar erna mocht ik voor diezelfde verhalenwedstrijd in de jury zetelen, heel interessant om te zien waar men bij zo’n wedstrijd allemaal rekening mee hield. Dus waagde ik opnieuw mijn kans twee jaar na mijn eerste gewonnen verhaal, toen geen eerste prijs voor mij, maar wel terug bij de laatste vijf beste verhalen.

Dat je schrijftalent goed zat, zal je zeker gemotiveerd hebben om aan een boek te beginnen?


Sarah: Inderdaad, het verhaal speelde al een tijdje in mijn hoofd, maar tijd vinden was niet zo gemakkelijk. En toen kwam corona, ineens een zee van tijd. Ik heb mezelf aan het schrijven gezet en plots stond ik in februari van dit jaar op mijn eigen boekvoorstelling in de bibliotheek van Dendermonde.

Waar haal je de inspiratie om een boek te schrijven?


Sarah: Ik gebruik een mix vanuit mijn eigen leefwereld en mijn fantasie. Mijn dochtertje van 4 jaar is mijn grootste inspiratie. Ze kan nog niet lezen, maar de interesse in boeken is er wel al. Ze kent het verhaal van mijn boek ook en noemde mijn boekvoorstelling “mama’s boekfeestje”. Hoe leuk is dat?

Komt er snel een vervolg?


Sarah: Ik hoop het. Ik speel nu met het idee voor twee verschillende boeken. ‘De verdwenen medaille’ is geschreven voor de leeftijd van 9 à 11-jarigen. Misschien probeer ik nu te schrijven voor een oudere doelgroep. Ik moet dus nog even voor mezelf uitmaken welk verhaal het zal worden.

Geef je je passie voor boeken ook door aan je cursisten?


Sarah: Ja toch wel, ik geef Nederlands aan anderstaligen. Bij cursisten die net starten, ligt dat wat moeilijker, maar cursisten die al een gevorderd niveau hebben, mogen van mij bij het begin van het schooljaar een keuze maken uit drie boeken om te lezen. Ze zijn daar altijd wel enthousiast over, net als over mijn boek. Sommigen hebben het zelfs aangekocht, superlief!

Wie graag het boek van Sarah onder de kerstboom legt, kan dit bestellen via sarah.verhasselt@cvofocus.be of via Bol.com of Standaard Boekhandel. Kostprijs: 14,95 euro

Sarah kan je ook volgen via Facebook, Instagram en TikTok of sarahverhasselt.be.

Bezig met zoeken...