Cédric tekent een nieuw toekomstperspectief met AutoCAD

Cédric tekent een nieuw toekomstperspectief met AutoCAD

Mijn jarenlange ervaring als metaalbewerker helpt mij op andere manieren te kijken

Ons leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen waarvan de meeste onverwacht op ons pad komen. Het is dan aan ons deze ervaringen te gebruiken om ons leven vorm te geven. Cédric Vijt, een oud-cursist bij CVO Focus, creëerde een mooi vervolg op zijn vaardigheden en vond een nieuwe functie bij zijn huidige werkgever.

In 2018 ben je gestart aan de opleiding CAD-tekenen. Wat was de aanleiding om hiermee te starten?


Cédric: Op mijn achttiende heb ik een motoraccident gehad. Tot op vandaag draag ik hiervan nog altijd de gevolgen. Hoewel ik nu perfect kan functioneren als metaalbewerker/ lasser/ monteur, kunnen er op latere leeftijd eventueel moeilijkheden ontstaan. Daarom zocht ik naar een alternatief om in de toekomst lichter werk uit te oefenen.

Wist je al meteen dat je deze richting wou ingaan of was het nog een zoektocht?


Cédric: In het secundair onderwijs studeerde ik Mechanische Vormgevingstechnieken. Technisch tekenen werd toen ook al enkele uren aangeboden, in de beginjaren nog op papier maar nadien op de computer. Buiten Lichamelijke opvoeding was dit al een van mijn favoriete vakken! (Ik scoorde hierop altijd de beste punten.)

Voornamelijk het 3D-tekenen wekte mijn interesse. In CVO Focus begon het opleidingstraject met AutoCAD. Aangezien ik met dit programma al heb leren werken, begreep ik ook dat dit de basis is voor het ontwerpen met de computer. In het tweede deel leerden we 3D-weergaven maken. Maar waar ik echt naar uit keek, was het derde deel: tekenen in SolidWorks. Het programma is een koploper in de Benelux.

Nu werk je voltijds als CAD-tekenaar. Binnen welke sector werk je? Kan je de opgedane kennis toepassen? En leer je nog bij op je job?


Cédric: Mijn werkgever was op de hoogte van de cursussen die ik ging volgen. Het werd al snel duidelijk dat ook het bedrijf hiermee gebaat kon zijn. Doorheen de jaren kreeg ik dan ook stilaan ondersteuning om kleine opmetingen tijdens een montage uit te voeren. Ik kreeg ook de verantwoordelijkheid bij het plaatsen van het monteren en uitzetten van de metaalconstructies. Mijn cursus AutoCAD kwam hier al goed van pas: meten, schetsen en communiceren met het extern tekenbureau.

Helaas kon CVO Focus de volgende module Inventor niet aanbieden en zocht ik naar een alternatief. Dit vond ik in Brugge. Ik volgde daar de cursus Tekla Structures, ook een 3D-tekenprogramma. Het waren lange avonden, maar ik ging met veel plezier naar de les omdat ik wist dat het me een nieuw toekomstperspectief zou geven. En dat is me gelukt. Nu ben ik al anderhalf jaar als CAD-tekenaar aangesteld bij dezelfde werkgever.

Kan je een dag uit het leven van een CAD-tekenaar beschrijven?


Cédric: Mijn dagelijkse bezigheden zijn erg variërend. Ik zou beter een week beschrijven om alles uitgelegd te krijgen!

Ik ben verantwoordelijk voor het opmeten van de geplande werken. Daarbij begint alles een beetje. In overleg met de klant, architecten en aannemers, bekijken we de haalbaarheid van hun vraag. Via advies en overleg wordt er bepaald hoe we een ontwerp kunnen uitvoeren. Mijn jarenlange ervaring als metaalbewerker helpt mij op andere manieren te kijken. Zo weet ik bijvoorbeeld wat onze firma kan verwezenlijken.

Na de besprekingen begin ik met het ontwerpen van de staalconstructie in 3D. Dit kan gaan van poorten, trappen en leuningen tot een volledig industriebouw, inclusief beton- en dakwerken. Eens mijn voorstel goedgekeurd is, wordt dit teruggekoppeld naar de klant en eventueel aangepast.

Verder is het ook mijn taak om de ontwerpen goed en duidelijk over te brengen naar de collega’s van de productie, ook de uitvoering- en lastekeningen. Verder volg ik de productie op en sta ik altijd klaar om vragen en/of opmerkingen van de collega’s te beantwoorden.

Hoe ben je eigenlijk bij CVO Focus terecht gekomen?


Cédric: Vroeger heb ik bij CVO Focus de module TIG-lassen gevolgd. Na wat googelen vond ik binnen jullie aanbod de cursussen die ik wou. Mijn ervaring bij CVO Focus is mij dan ook goed bevallen. De opleiding CAD-tekenen werd ook goed en professioneel verzorgd door de leerkracht Marc Schippers, waarvoor dank. Mocht ik wat meer tijd hebben, zou ik graag nog een opleiding SketchUp willen volgen. De toekomst zal het uitwijzen.

Dankjewel Cédric om je verhaal met ons te delen en anderen te inspireren hun eigen pad te tekenen en een mooie toekomst te ontwerpen.

Bezig met zoeken...